ZIM en MSC werken weer samen tussen East-Med en Noord-Europa

Posted by
Category:

De Israëlische containerrederij ZIM heeft een nieuwe samenwerking aangekondigd met marktleider MSC. De twee rederijen gaan onder meer weer samen diensten onderhouden tussen de East-Med (oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied) en Noord-Europa.

De twee rederijen bundelden in het verleden ook al gedurende meerdere perioden de krachten. In de jaren voor de coronapandemie was er een steeds uitgebreider ‘strategisch partnerschap’ met 2M, de alliantie van MSC en Maersk, maar in maart vorig jaar werd daar op de Noord-Europa-route een punt achter gezet, al werd met name op Azië-trades de samenwerking toen juist geïntensiveerd.

De samenwerking die nu hernieuwd wordt, behelst een Israël-Noord-Europa-dienst (Ashdod – Haifa – Damietta – Valencia – London Gate Way – Rotterdam – Hamburg – Antwerpen – Le Havre – Ashdod) en een Turkije-Noord-Europa-dienst (Aliaga – Le Havre – Felixstowe – Bremerhaven – Hamburg – Antwerpen – Aliaga). ZIM stelt dat de operationele efficiency en de betrouwbaarheid van de dienstverlening dankzij de samenwerking kan worden verbeterd.

De nieuwe samenwerkingovereenkomst, die onder meer bestaat uit het delen van schepen (‘vessel sharing agreement’) en het uitwisselen van slots, geldt ook voor meerdere diensten op andere vaargebieden: drie diensten tussen Azië en Oceanië en twee diensten tussen India en de East-Med.