Yara kondigt nu ook ’s werelds eerste containerschip op ammoniak aan

Posted by
Category:

De Noorse kunstmestproducent Yara, die eerder van zich deed spreken met het elektrische containerschip ‘Yara Birkeland’, heeft aangekondigd dat het nu ook ’s werelds eerste containerschip op ammoniak de zee op wil gaan sturen.

De ‘Yara Eyde’, zoals het schip gaat heten, wordt ontwikkeld in samenwerking met de Noorse rederij North Sea Container Line. Yara Clean Ammonia en North Sea Container Line richten daartoe een joint venture op, NCL Oslofjord, die wordt gepresenteerd als ‘eerste lijnexploitant ter wereld die zich uitsluitend richt op door ammoniak aangedreven containerschepen’ en die dus om te beginnen de ‘Yara Eyde’ moet gaan exploiteren.

Het schip gaat, als de zaken lopen zoals de initiatiefnemers het beogen, in 2026 varen tussen Noorwegen en Duitsland. Dat wordt vanuit het oogpunt van de Noren dan de ‘eerste emissievrije vaarroute naar Europa’. Noorse exportproducten en importladingen kunnen dan voortaan volledig groen worden vervoerd tussen Oslo, Brevik, Hamburg en Bremerhaven, zo ziet Yara het voor zich.

Yara zegt als grootste ammoniakproducent de schaalvoordelen te hebben om vaart te zetten achter de ontwikkeling van ammoniakschepen en ammoniakterminals. Magnus Krogh Ankarstrand, hoofd van Yara Clean Ammonia, stelt dat het bedrijf zelf daarbij vooral de productie en logistiek van de benodigde ammoniak voor zijn rekening wil nemen en ‘geen prioriteit wil geven aan het bezit van schepen’. Voor het exploiteren van de ‘Yara Eyde’ werd daarom North Sea Container Line in de arm genomen.

Bunkernetwerk

Met nog een andere partner, het eveneens Noorse bedrijk Azane Fuel Solutions, wordt een opslag- en bunkernetwerk ontwikkeld om pure ammoniak beschikbaar te maken in eerst enkele Noorse en later ook andere Scandinavische havens. Volgens Ankarstrand wordt bij alle activiteiten – van productie en opslag tot bunkeren en varen – scherp in de gaten gehouden dat ze gepaard gaan ‘zonder negatieve gevolgen voor de bemanning of het milieu’. Een bemanning krijgt de ‘Yara Eyde’ dus wel, anders dan de ‘Yara Birkeland’, het elektrische schip dat twee jaar geleden voor het eerst het water op ging in de Noorse fjorden en dat op termijn echt ‘autonoom’, helemaal zonder bemanning, zou moeten gaan varen.

‘Ammoniak als brandstof vervuilt niet’, zo prijst Ankarstrand het nieuwe project aan. ‘Wanneer we ammoniak produceren uit hernieuwbare energie of met aardgas waarbij tot 95% van de CO2-uitstoot wordt afgevangen en permanent wordt opgeslagen, zal pure ammoniak al snel een goede oplossing zijn voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in de maritieme sector. De ‘Yara Eyde’ zal de volwassenheid van ammoniak als maritieme brandstof demonstreren.’

Doorslaggevend om het licht voor de ‘Yara Eyde’-plannen op groen te zetten, is volgens Yara de miljoenensubsidie die is toegezegd door Enova, een staatsbedrijf dat is opgericht door het Noorse ministerie van klimaat en milieu.