XPO verrast de markt met betere kwartaalcijfers

Posted by
Category:

Het faillissement van concurrent Yellow Freight en hogere vrachttarieven hebben de omzet en bedrijfswinst van de Amerikaanse expediteur en wegvervoerder XPO over het derde kwartaal opgestuwd. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde financiële cijfers van de logistiek dienstverlener over de maanden juli tot en met september.


Het aangepast bedrijfsresultaat (ebitda) van de Amerikaanse logistieke dienstverlener liet een toename zien van 6% naar 278 miljoen dollar op een marginaal toegenomen omzet van bijna 2 miljard dollar (+1,7%). Daarvan kwam 241 miljoen dollar voor rekening van de Noord-Amerikaanse groupagemarkt.

In het aangepast resultaat zijn onder meer reorganisatiekosten en eenmalige baten uit de verkoop van onroerend goed niet meegenomen. In de VS wist XPO het vervoerde tonnage met 3% te verhogen, wat grotendeels kon worden toegeschreven aan het faillissement van concurrent Yellow Freight. Ook de transportprijzen stegen in de periode juli tot en met september, stelt het bedrijf.

Plust ook in Europa

Ook in Europa zag XPO omzet en bedrijfswinst stijgen. Het aangepast ebitda nam met een 1 miljoen euro (+ 2,3%) toe naar 44 miljoen euro. De omzet uit de Europese activiteiten, die lange tijd te koop stonden, kwam uit op 752 miljoen dollar (+1,5%).

Topman Mario Harik noemt in een toelichting op de financiële cijfers de resultaten over het derde kwartaal ‘beter dan verwacht’ gelet op de onzekere marktomstandigheden. Ook de beursanalisten in de VS hadden slechtere cijfers verwacht van de logistiek dienstverlener.