Wegvervoer moet ver omrijden door sluiting Gotthardtunnel

Posted by
Category:

De Gotthard-wegtunnel, die via Zwitserland naar Noord-Italië loopt via het Gotthardmassief, is afgesloten voor verkeer omdat er een scheur is gevonden in de overkapping en er beton naar beneden kwam. Volgens de huidige prognoses kan de tunnel eind deze week weer open. Desondanks is er veel impact voor wegvervoerders.

Wegennetautoriteit Astra laat weten dat de scheur 25 meter lang is en dat de overkapping op de plaats van de scheur moet worden gesloopt en vervangen. Vrachtwagens en auto’s zullen tot de schade is hersteld worden omgeleid. Volgens Astra kunnen zich op de omleidroutes ‘incidenteel verkeersknelpunten voordoen’ en moet er rekening gehouden worden met extra reistijd. Ondernemersorganisatie TLN zegt niks te kunnen zeggen over de impact en de omvang van de schade.

Walter Broeder, manager Italië bij Neele-Vat Logistics laat weten dat de impact voor wegvervoerders toch behoorlijk groot is. ‘Het is een veelgebruikte route en vrachtwagens moeten nu zeker 100 kilometer omrijden via alternatieve routes in Zwitserland of via Frankrijk of Oostenrijk. Zwitserland is nu echt een rampenplan met alle congestie. Bovendien zijn de tolkosten daar hoog. De schade komt bij ons neer op een kleine 5000 euro per week’, zo legt hij uit.

Spoortunnel

De scheur in de wegtunnel is de tweede incident in korte tijd in de regio. Enkele weken geleden zorgde een ontspoorde trein ervoor dat ook de Gotthard-basistunnel, de spoortunnel die veel gebruikt wordt voor het transport tussen West-Europa en Italië, niet meer te gebruiken was. Vrachttreinen kunnen inmiddels weer via de oostelijke tunnelbuis rijden. De westelijke tunnelbuis is echter nog steeds gesloten.

De Zwitserse spoorbeheerder meldt nog steeds bezig te zijn met het ontruimen van de tunnel. Dat gaat zeker nog tot eind september duren. Er zijn 22 wagons en 2 locomotieven uit de tunnel gehaald, maar er staan nog steeds acht auto’s.

Daarnaast is SBB nog bezig met het beoordelen van de schade aan de infrastructuur. Nadat alles uit de tunnel is verwijderd, kan het herstellen van die schade beginnen. Al met al kan het enkele maanden duren voordat alle werkzaamheden zijn afgerond. Inmiddels rijden er dagelijks weer 90 van de maximaal mogelijke 100 goederentreinen door de tunnel. Daarnaast kunnen er nog 15 tot 20 goederentreinen per dag omgeleid worden.