Weer grenscontroles in EU wegens mensensmokkel en terrorisme

Posted by
Category:

Door toenemende zorgen over mensensmokkel en terrorismedreiging zijn de grenscontroles op steeds meer plekken in Europa terug van weggeweest.

Meerdere EU-landen hebben de afgelopen tijd besloten tot grenscontroles om illegale migratie te bestrijden. Zo heeft de Duitse regering maandag de Europese Commissie geïnformeerd over aanvullende controles bij de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland.

Veel migranten zouden Duitsland als eindbestemming hebben. De Duitse autoriteiten stelden eind september al mobiele controles in aan de grens met Polen en Tsjechië. Er moeten nu dus ook vaste controles komen.

Brussel

Maandag maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bekend de controles aan de grens met België ook aan te scherpen, in dit geval als reactie op de dodelijke aanslag in Brussel. Ook de Deense regering stelt vanwege een verhoogde terrorismedreiging extra controles in. Het Scandinavische land gaat de komende zes maanden verscherpt toezicht houden aan de Duitse grens.

Oostenrijk, Tsjechië en Polen stelden begin deze maand al controles in vanwege de instroom van migranten zonder geldige papieren via hun buurland Slowakije. Die maatregelen golden eerst voor tien dagen, maar zijn inmiddels verlengd tot begin november. Slowakije kwam zelf met controles bij de grens met Hongarije en zet daar honderden militairen voor in.

Schengen

In het Schengengebied kunnen Europeanen in beginsel vrij reizen. Toch hebben meerdere EU-landen de afgelopen tijd besloten tot grenscontroles om illegale migratie te bestrijden. Dergelijke maatregelen in het Schengengebied worden onder uitzonderlijke omstandigheden toegestaan, maar het dagelijks bestuur van de EU moet dan wel worden geïnformeerd.