Waberer’s lijdt verlies in internationaal wegvervoer

Posted by
Category:

De winst van de Hongaarse wegvervoerder Waberer’s is het afgelopen jaar flink teruggelopen. In het derde kwartaal van dit jaar noteerde Waberer’s een nettowinst van slechts 0,5 miljoen euro, vorig jaar was dat in dezelfde periode 4,1 miljoen. In het internationale wegvervoer leed de transporteur zelfs verlies.

Dat blijkt uit het laatste kwartaalverslag dat Waberer’s maandag publiceerde. De winst van een half miljoen euro staat in schril contrast met de eerste twee kwartalen van dit jaar, toen het transportbedrijf nog sprak van recordwinsten. Ook het bedrijfsresultaat (ebit) viel met 8 miljoen euro lager uit dan een jaar geleden (-17,5%). De omzet bleef precies gelijk met 174,6 miljoen euro.

In het segment internationaal wegvervoer, met een omzet van 104,9 miljoen euro de grootste bedrijfsactiviteit van Waberer’s, noteerde het Hongaarse bedrijf zelfs een negatief bedrijfsresultaat van 1,2 miljoen euro. In dezelfde periode in 2022 was dit resultaat 3,5 miljoen in de plus.

In de regionale contractlogistiek boekte Waberer’s wel een positieve ebit van 5,5 miljoen euro op een omzet van 52,9 miljoen euro. Verder heeft het bedrijf een eigen verzekeringstak, waar op een omzet van 21 miljoen euro een bedrijfsresultaat van 3,7 miljoen euro werd geregistreerd.

Tolverhogingen

Waberer’s schrijft de winstdaling toe aan ‘negatieve macro-economische trends’ zoals de afgenomen vraag in Hongarije en Europa. Verder noemt het bedrijf veranderingen in de regelgeving als uitdaging. ‘Zo worden we bijvoorbeeld vanaf 2024 geconfronteerd met aanzienlijke tolverhogingen in verschillende landen’, laat ceo Zsolt Barna in het verslag optekenen.

Ondanks de teleurstellende winstcijfers blijft Waberer’s vasthouden aan de huidige prognose van het bedrijfsresultaat, die in Q2 naar boven werd bijgesteld tot 40 miljoen euro (ebit). Het cumulatieve bedrijfsresultaat van de eerste negen maanden staat op 33,4 miljoen euro.

Overnames

Barna ziet de toekomst positief tegemoet door de overname van het Hongaarse spoorbedrijf Petrolsped en de geplande acquisitie van de Servische wegvervoerder MD International. ‘Daarnaast bouwen we ons grootste magazijn tot nu toe en werken we aan aanbestedingen voor de auto-industrie. Die kunnen een aanzienlijke impact hebben op onze resultaten in de toekomst’, zegt Barna.

Wat betreft het wagenpark en het personeelsbestand groeide Waberer’s in vergelijking met een jaar geleden. Waberer’s bezit inmiddels 2.884 vrachtwagens, ongeveer 100 meer dan een jaar geleden. Het aantal werknemers steeg tot boven de 6.000, waarvan 3.682 chauffeurs. Dat zijn bijna 300 chauffeurs meer dan een jaar geleden.