VS heeft ook Martinair in het vizier bij tegenmaatregelen krimp Schiphol

Posted by
Category:

De VS beraden zich op het aan banden leggen van het aantal vluchten van onder meer KLM en vrachtdochter Martinair op en van Amerikaanse luchthavens. Die maatregel is een direct gevolg van het beperken van het aantal slots van 500.000 naar 460.000 vanaf de zomer van 2024 op Schiphol door de Nederlandse overheid via de zogeheten experimenteer-regel. Dat treft ook een groot aantal Amerikaanse carriers. 


Het ministerie van Transport (DOT) in Washington noemt die experimenteer-regel, die de Nederlandse regering hanteert,  ‘onrechtmatig’ en stelt verder dat het beperken van het aantal vluchten ‘onrechtvaardig en onredelijk’ is. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zouden daardoor een groot aantal historische landingsrechten op Schiphol verliezen, terwijl de budget-airline JetBlue de toegang tot Schiphol geheel wordt ontzegd vanaf het zomerseizoen van 2024.

In strijd met luchtvaartverdragen

De DOT wijst er verder op dat de Nederlandse krimpmaatregelen in strijd zijn met de EU-slotregels, maar ook met de International Air Transportation Fair Competitive Practices Act en het VS-EU luchtvaartverdrag.

Het Amerikaanse ministerie heeft derhalve KLM, Martinair en vakantieoperator TUI gevraagd om nog deze week hun roosters op te sturen voor vluchten van en naar de VS. Dat daarbij ook Martinair Cargo wordt genoemd is opvallend en laat zien dat Washington ook vreest dat de Nederlandse krimpmaatregel de vrachtbelangen van de VS-carriers zal treffen.

Overleg op 13 november

De DOT wijst er verder op dat nog niet tot concrete tegenmaatregelen is besloten, maar dat die zullen afhangen van de uitkomsten van een komend overleg op 13 november met de Nederlandse regering en de Europese Commissie over de slotbeperking op Schiphol. Washington waarschuwt er daarbij wel voor dat ‘zonder betekenisvolle vooruitgang’ er ‘verdere gepaste maatregelen’ zullen volgen

Intussen heeft Delta Air, partner van KLM, aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen het krimpbesluit, dat in Nederland wordt uitgevoerd door de slotcoordinator ACNL.