‘Volgend jaar tot wel veertien schepen in containerlijndienst Noordpoolroute’

Posted by
Category:

Yangpu NewNew Shipping Line, een jonge Chinese containerrederij die ook in het lopende zomerseizoen al meerdere containerschepen via de Noordpoolroute tussen China en de Russische haven Sint-Petersburg laat varen, is van plan de dienstverlening volgend jaar uit te breiden tot wel veertien containerschepen in een vaste lijndienst.

De rederij heeft dat volgens Russische media bekendgemaakt op het Eastern Economic Forum in Vladivostok, hetzelfde congres waar de Russische president Poetin dinsdag een toespraak hield voorafgaand aan zijn ontmoeting met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim Jong-un.

NewNew Shipping Line heeft haar hoofdvestiging in het uiterste zuiden van China, in de tropische eilandprovincie Hainan, maar werpt zich op als containerscheepvaartpionier in het uiterste, ijskoude noorden. Eind juli begon de rederij al met een Noordpool-dienst tussen China en Rusland die met in totaal vier containerschepen lijkt te worden uitgevoerd, waarvan de ‘NewNew Polar Bear’ (1638 teu) het spits afbeet en de ‘Xin Xin Tian 1’ (2700 teu) het grootste containerschip op de route is sinds Maersk in 2018 een proefvaart via de Noordpool ondernam met de ‘Venta Maersk’ (3600 teu).

Nieuwkomers

Meerdere relatief kleine containerrederijen, met namen als Safetrans Line (Singapore), Mountain Air Shipping (Dubai), Reel Shipping (Cyprus) en OVP Shipping (Hongkong), begonnen de laatste tijd nieuwe diensten op Rusland, als alternatief voor de grote rederijen die vanwege de Oekraïne-oorlog hun handen van Rusland hebben afgetrokken, maar de nieuwkomers gebruiken normaliter de reguliere warme zeeroutes.

NewNew heeft echter gezegd dat de Noordpoolroute tal van voordelen biedt, zoals de kortere vaartijd, de afwezigheid van piraten en geen congestie. Ook hebben westerse mogendheden weinig zicht op de transporten die via de Noordpool plaatsvinden. Nadeel is dat de route niet het hele jaar door te gebruiken is: in de winter vriest de boel dicht en daarbuiten moeten nucleaire ijsbrekers een handje helpen. Pleitbezorgers van de route, aangevoerd door Poetin zelf, rekenen erop dat de klimaatverandering de route op den duur 365 dagen per jaar bevaarbaar zal maken.

Behalve door containerschepen die een teen in het water komen steken, is de Noordpoolroute de afgelopen jaren vooral gebruikt door tankers en general cargo-schepen. In december 2021 moesten ijsbrekers er nog tientallen vrachtschepen gaan bevrijden toen Koning Winter onverwacht snel en streng zijn intrede deed.

Op het congres in Vladivostok heeft NewNew nu aangekondigd dat het volgend jaar acht tot tien extra containerschepen wil gaan inzetten op de Noordpoolroute, naast de vier die er dit seizoen al varen. In het lopende seizoen staan er tot de winter nog tien afvaarten op het programma, zo hoorde de Russische pers van de rederij.