Vertraging Nieuwe Sluis Terneuzen kost bijna 90 miljoen extra

Posted by
Category:

De bouw van Nieuwe Sluis Terneuzen valt door vertraging nog eens 87,1 miljoen euro duurder uit dan geraamd. Dat blijkt uit een document van het Vlaams parlement. De kosten voor de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen komen met de meerprijs vanwege de vertragingen uit op ongeveer 1,2 miljard euro.

De Nieuwe Sluis moet eind 2024 klaar zijn om de eerste zeeschepen door te laten. De oplevering had aanvankelijk in 2022 al plaats moeten vinden.

De vertraging heeft hoofdzakelijk gezeten in bouwbeperkingen door coronamaatregelen, veranderde PFAS-regels en het verwijderen van onvoorziene ‘objecten’ zoals restanten van oude gebouwen die zijn aangetroffen tijdens de bouw.

De bouwkosten werden in 2016 nog ingeschat op 934 miljoen. Vlaanderen betaalt mee aan het project omdat de sluis mede is bedoeld om de bereikbaarheid van de haven van Gent te verbeteren.

‘Over de meerkosten dient nog tot een Vlaams-Nederlandse kostenverdeling te worden gekomen’, liet de Nederlandse demissionair minister Mark Harbers weten in zijn Kamerbrief waarin werd aangekondigd dat de verbouwing eind 2024 klaar moest zijn.

Kamervragen

Stijn de Roo, parlementslid voor het Vlaamse CD&V, stelde in België Kamervragen over de kosten. Hoeveel meer wordt het, en wat gaat Vlaanderen betalen? Uit de beantwoording door minister Lydia Peeters blijkt nu dat het gaat om 87,1 miljoen euro extra.

Over de verdeling van de kosten is vooralsnog geen overeenstemming bereikt. ‘De bevoegde ambtenaren uit Nederland en Vlaanderen hebben op dit moment nog geen akkoord bereikt over alle meerkosten waar Vlaanderen een voorbehoud heeft aangetekend over de kostprijsverdeling tussen Vlaanderen en Nederland.’