Verladers: tarieven Europees wegvervoer stijgen met 8%
De tarieven in het Europees wegvervoer stijgen de komende zes maanden met zo’n 8%. Ondertussen dalen de tarieven in de mondiale zee- en luchtvracht. Dat stellen verladers in de laatste Transport Monitor van logistiek adviesbureau Buck Consultants International.
Buck baseert zich in de Monitor op de verwachtingen van een panel dat bestaat uit zo’n vijftig verladers en producenten. ‘Ondanks de economische vertraging en hevige concurrentie zijn de Europese vrachttarieven de afgelopen twaalf maanden gestegen als gevolg van inflatie en hoge brandstofkosten’, schrijft het adviesbureau.
Het panel verwacht dat de tarieven voor vrachtvervoer over de weg de komende zes maanden verder zullen stijgen met 8%. Als redenen noemen de verladers inflatie, loonsverhogingen voor chauffeurs en investeringen in elektrische vrachtwagens.
Ook de aangekondigde Duitse tolverhoging speelt een rol. Per 1 december gaat deze voor de meeste vrachtwagens omhoog van 19 cent naar bijna 35 cent per kilometer.
De tarieven voor Europees pakketvervoer zullen naar verwachting ook stijgen: met 4% voor pakketvervoer binnen Nederland en tot 7% voor grensoverschrijdend pakketvervoer binnen Europa.
Mondiale zeevracht
In de zeevracht voorzien de verladers juist een daling van de tarieven. ‘De tijden van torenhoge mondiale zeevrachttarieven zijn definitief voorbij’, zegt Robert Wieggers, Principal Consultant bij BCI.
‘Er wordt een voortzetting van de historisch lage tarieven verwacht, ondanks het feit dat de European Trade System-toeslag om de CO2-emissieniveaus terug te dringen vanaf januari 2024 wordt ingevoerd. Onze schatting is dat dit 25-75 euro extra kosten per container betekent. De verwachting is dat vervoerders deze extra kosten hoogstwaarschijnlijk niet aan hun klanten zullen kunnen doorberekenen.’
De mondiale luchtvrachttarieven zullen volgens de verladers de komende zes maanden met 5% dalen. ‘De vraag zal naar verwachting zwak blijven’, zegt senior consultant Henry van den Born. ‘Zelfs als we rekening houden met het komende piek-kerstseizoen, maken volle magazijnen en angst voor een recessie de markt niet enthousiast, terwijl de beschikbare vrachtcapaciteit in passagiersvliegtuigen alleen maar toeneemt.’