TX Logistik verwacht verdrievoudiging aantal afvaltreinen

Posted by
Category:

De Duitse spoorvervoerder TX Logistik ziet een aanzienlijke toename in de vraag naar internationaal afvaltransport per spoor. Het bedrijf verwacht tegen het einde van dit jaar een verdrievoudiging van het aantal afvaltreinen, naar 850 per jaar.

De spoorwegonderneming vervoert vooral stedelijk afval naar verwerkingslocaties in verschillende landen in Europa. De vervoerder laat weten vooral op de noord-zuidroute verschillende afvaltransporten van de weg naar het spoor te hebben verplaatst. Het spoorbedrijf, dat onderdeel is van de Italiaanse staatsspoorwegen, meldt bovendien dat de recente overname van Exploris Deutschland Holding het bedrijf meer ruimte biedt voor deze transporten. Dit spoorbedrijf biedt railvervoer aan in acht Europese landen en specialiseert zich vooral in conventioneel transport.

Ook in Nederland wordt er vaker gekeken naar het vervoer van afval per spoor. Zo voerde afvalbedrijf Renewi recent een proef uit waarmee 500 ton afval van Venlo naar Amsterdam over het spoor werd vervoerd in plaats van over de weg. Ook het afvaltransport van Italië naar Nederland lijkt te groeien. Zo werd in maart bekend dat er 900 ton afval per week van Rome naar Amsterdam zou worden gestuurd per spoor. Ook verlader N+P Group, die niet-recyclebaar afval tot alternatieve grond- en brandstoffen verwerkt, transporteert steeds meer per spoor vanuit Italië. Zo is het bedrijf dit jaar begonnen met een project waarbij dertig containers met afval per week vanuit omgeving Milaan per spoor naar Rotterdam worden vervoerd en daarna per binnenvaart naar Noord-Nederland.