Twentekanalen klaar voor grotere binnenvaartschepen

Posted by
Category:

Rijkswaterstaat is klaar met de verruiming van de Twentekanalen. Sinds deze week zijn de kanalen geopend voor binnenvaartschepen met een lengte tot 110 meter, ofwel de Va-klasse. De havens van Almelo en Enschede zijn klaar om deze grotere schepen te ontvangen, eind dit jaar moet zou ook de haven van Hengelo gereed moeten zijn.

De directe aanleiding voor de verruiming van de Twentekanalen was dat het staal van de bestaande damwanden met de jaren flink versleten was. ‘Maar het hoofddoel’, zegt projectmanager Ella Nanninga van Rijkswaterstaat, ‘was om de corridor van Rotterdam via Twente naar Duitsland en Oost-Europa te ontsluiten voor grotere binnenvaartschepen. Dit genereert bedrijvigheid, en dus werkgelegenheid voor de regio Twente.’ Het project is medegefinancierd vanuit het Europese programma ‘Connecting Europe Facility’.

Binnenvaartschepen onder de Va-klasse zijn maximaal 110 meter lang, 11,4 meter breed en hebben een diepgang tot 3,5 meter. Het project om de kanalen geschikt te maken voor deze klasse begon in 2008. Zo is in een eerdere fase de vaarweg tussen sluis Eefde en Delden verruimd, werd een nieuwe sluiskolk bij Eefde gebouwd en zijn kades en zwaaikommen heringericht. In juli dit jaar was er al een feestelijke afronding van de werkzaamheden. En nu zijn de havens van Almelo en Enschede ook klaar om grotere schepen te ontvangen.

In 2013 werd de ‘Beter Benutten-deal’ gesloten tussen toenmalig minister Schultz van Haegen en 31 Twentse bedrijven om het goederenvervoer van de weg naar het water te verplaatsen. De Twentekanalen fungeren zo als een belangrijke logistieke verbinding en de verwachting is dat het transport over water zal naar verwachting de komende jaren toenemen.