Tik voor containeroverslag Hamburg

Posted by
Category:

Het Hamburgse overslagbedrijf HHLA zag het totale containervolume in de eerste negen maanden van 2023 teruglopen met 8,4% tot iets minder dan 4,5 miljoen teu. In Hamburg nam de containeroverslag met 6,9% af.

Zowel de omzet als de winst van de Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) daalden mee met het afnemende volume. Zo realiseerde het bedrijf in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 1,09 miljard euro. Dat is ruim 7% minder dan in de vergelijkbare periode van 2022 (1,17 miljard euro). Het bedrijfsresultaat (ebit) kelderde met 52,8% naar 75,6 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 11,9 miljoen euro (2022: 69,8 miljoen euro).

Het havenbedrijf is hoofdzakelijk actief in Hamburg, maar runt ook een terminal in Odessa (Oekraïne) en in Tallinn (Estland). HHLA wijst naar de aanhoudende oorlog in Oekraïne, geopolitieke spanningen, inflatie en stijgende rentetarieven als oorzaak van de dalende cijfers.

‘Moeilijk marktomstandigheden’

‘De bedrijfsresultaten van HHLA in de eerste helft van 2023 weerspiegelden al de moeilijke omstandigheden in de markt,’ stelt HHLA in een toelichting op de kwartaalcijfers. De overslagcijfers voor Hamburg zijn vergelijkbaar met die van de havens van Antwerpen-Zeebrugge (-6,8%) en Rotterdam (-6%).

HHLA geeft aan dat de volumedaling zich vooral in de eerste helft van 2023 manifesteerde en dat het recent afgesloten derde kwartaal enig herstel liet zien. In vergelijking met 2022 was de verblijftijd van containers op de terminals in Hamburg korter, wat zorgt voor lagere opslaginkomsten.

De daling in de containeroverslag is vooral te zien in de stromen vanuit Azië, met name vanuit China. Ook is het volume vanuit Rusland weggevallen vanwege de EU-sancties. De terminal in Odessa ligt door de oorlog in Oekraïne nagenoeg stil. Wel zag Hamburg in de eerste drie kwartalen de volumes vanuit het Midden-Oosten en Noord Amerika toenemen, maar niet voldoende om de dalende lijn te compenseren.

Minder wegvervoer

In het intermodale segment daalde het containervervoer met 3,4% naar 1,22 miljoen teu (1,26 in 2022). Het spoorvervoer nam licht af met 1,6% tot 1 miljoen teu. Vooral het railgoederenverkeer tussen Polen en Hamburg liep terug. Het wegvervoer daalde met 12,4% tot 185.000 teu (211.000 teu in 2022).