Tachograafkaart volgend jaar 6% duurder

Posted by
Category:

De prijzen van onder meer tachograafkaarten en documenten voor de binnenvaart en koopvaardij gaan volgend jaar met gemiddeld 5,9% omhoog.

Dat blijkt uit een consultatie voor de nieuwe tarieven door Kiwa Register, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van veel transportdocumenten. De afgelopen jaren werden de voorstellen van Kiwa zonder meer door de minister overgenomen.

Door de prijsstijging kost een smart-tachograafkaart in 2024 110 euro. Het tarief voor een vakbekwaamheidsbewijs voor de binnenvaart stijgt naar 539 euro. Onder meer ook taxivergunningen en documenten voor de luchtvaart gaan met ongeveer 6% omhoog.

Vorige maand publiceerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een consultatie voor de documenten die door de inspectiedienst zelf worden verstrekt. Ook daar gaan de prijzen, als het voorstel wordt overgenomen, met gemiddeld 5,9% omhoog.

Forsere verhogingen

De door Kiwa Register aangekondigde prijsstijging ligt in lijn met de inflatie. Dat is opvallend, want afgelopen zomer maakte minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat nog bekend dat er veel forsere verhogingen nodig waren om de tarieven in lijn te brengen met de kosten. Zo zou vanaf komend jaar het prijsniveau met stappen van maximaal 20% opgevoerd worden, kondigde het kabinet toen aan.

Al jaren hekelt de transportsector de hoogte van de vergoedingen die Kiwa in rekening brengt voor wat in de praktijk toch een redelijk simpele dienstverlening is. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor ingrijpen door de minister. Dit jaar gingen de Kiwa-tarieven al met 10% omhoog.

Honderdduizenden vergunningen

Jaarlijks verstrekt Kiwa namens de minister ruim honderdduizend vergunningen en bevoegdheden aan partijen in de luchtvaart, de zeevaart, de binnenvaart en het personen- en vrachtvervoer over de weg.

Brancheorganisaties hebben tot en met woensdag 22 november 2023 de gelegenheid om hun zienswijze met betrekking tot de voorgestelde tarieven aan Kiwa toe te sturen.