Stakers Gräfenhausen krijgen opnieuw 20.000 euro

Posted by
Category:

De stakende chauffeurs in Gräfenhausen hebben voor de tweede keer 20.000 euro gekregen. Net als de eerste keer is het geld niet afkomstig van hun werkgever, maar van ‘een bedrijf uit de supply chain’.

Dat meldt Edwin Atema, die stakers vertegenwoordigt, op het platform X. De advocaat van het Oostenrijkse bedrijf heeft het geld in contanten aan de chauffeurs overhandigd.

Ongeveer 90 chauffeurs van Agmaz, Lukmaz en Imperia Logistyka staken inmiddels acht weken op een rustplaats in het Duitse Gräfenhausen. Ze krijgen bij elkaar nog ruim een half miljoen euro van hun werkgevers, het Poolse echtpaar Mazur. ‘De chauffeurs in Gräfenhausen knokken voor hun centen, maar hun gevecht helpt natuurlijk de hele sector. Gräfenhausen staat symbool voor dat er iets veranderd moet worden en dat chauffeurs dat ook kunnen doen’, vertelt Atema aan NT.

Gesprekken tussen de werkgever en de stakende truckers zijn er niet, dus proberen de stakers hun geld via andere wegen te krijgen, bijvoorbeeld rechtstreeks van de klanten van Mazur. ‘We spreken nu met een paar grote bedrijven. Zij hebben gezegd dat ze zo klaar zijn met de bedrijven van Mazur, dat ze hen niet willen betalen, maar wel bereid zijn om direct aan de chauffeurs te betalen’, zegt Atema.

Leasemaatschappijen

Atema richt zijn pijlen nu ook op leasemaatschappijen. ‘Lukmaz, Agmaz en Imperia hebben bij elkaar ongeveer 1.000 voertuigen. Alle voertuigen waarvan wij de kentekenbewijzen hebben bekeken, zijn van leasingbedrijven. Zij zijn net zo verantwoordelijk, daarom hebben we hen ook aangeschreven. Ze kunnen natuurlijk niet doorgaan met het leasen van auto’s aan bedrijven die mensenrechten en eigenlijk alle wetgeving uit de sector aan hun laars lappen’, zegt Atema.

Hoe lang de staking nog gaat duren, kan Atema niet zeggen. ‘Totdat er betaald is, in ieder geval. Als alle chauffeurs net zo standvastig waren als dit clubje chauffeurs uit Centraal-Azië, dan had de sector er al heel anders uitgezien.’