Scania test plug-in hybride truck met zonnepanelen

Posted by
Category:

Scania is een test begonnen met een plug-in hybride vrachtwagen op zonne-energie. Dankzij een trailer met zonnepanelen kan de truck volgens de fabrikant per jaar 5.000 kilometer extra op stroom rijden.

Het gaat om een plug-in hybride dieselvrachtwagen met een oplegger van 18 meter die is bedekt met 100 vierkante meter aan lichtgewicht zonnepanelen. De vrachtwagen heeft een accucapaciteit van 300 kWh, waarvan 100 kWh in de truck en 200 kWh in de trailer.

De panelen leveren volgens Scania zo’n 8.000 kWh per jaar als ze in Zweden worden gebruikt, goed voor 5.000 extra elektrische kilometers. In een land met meer zonuren, zoals Spanje, zou het extra rijbereik kunnen oplopen tot wel 10.000 kilometer.

Terugleveren

De truck wordt getest door het Zweedse transportbedrijf Ernsts Express AB. Scania heeft ook gekeken naar de mogelijkheid om elektriciteit die de zonnepanelen genereren terug te leveren aan het net, maar dat is volgens de huidige techniek en regelgeving nog niet mogelijk.

Toen Scania de test drie jaar geleden aankondigde, hoopte de fabrikant nog 140 vierkante meter aan zonnecellen op de trailer kwijt te kunnen. Dat zou in Zweden goed zijn voor 15.000 kWh op jaarbasis.