Samsung introduceert apparaat tegen containerverlies

Posted by
Category:

De Zuid-Koreaanse scheepsbouwer Samsung Heavy Industries heeft een apparaat ontwikkeld, de SSA-CL (Special Structure Anti-Container Loss), dat moet verhinderen dat zeecontainers overboord vallen vanaf containerschepen, zo meldt de Zuid-Koreaanse zakenkrant The Korea Economic Daily.

Het apparaat kan op de sjorbruggen van containerschepen worden bevestigd, waar het dan helpt om in zware weersomstandigheden op zee zijdelingse bewegingen van de containers te beperken.

De ontwerpers beloven dat door het gebruiken van de SSA-CL tot 70% minder containers verloren zullen gaan. Het apparaat is gewoon op bestaande containerschepen te gebruiken en heeft volgens de ontwerpers geen invloed op het aantal containers dat een schip kan meenemen. Meerdere classificatiemaatschappijen hebben al hun goedkeuring gegeven aan het ontwerp. Samsung heeft er bovendien al in verschillende landen patent op aangevraagd.

Ongelukken waarbij containerschepen in zwaar weer grote hoeveelheden containers verloren, bezorgden de afgelopen jaren niet alleen rederijen en verladers een financiële stop, maar leidden ook tot maatschappelijke onrust, zoals toen begin 2019 de ‘MSC Zoe’ 342 containers verloor in de Waddenzee.