ProRail: ‘Straks elke dag een havenemplacement buiten dienst’

Posted by
Category:

Op de havenspoorlijn worden vanaf december dit jaar elke dag één of meerdere emplacementen buiten dienst gesteld. Vanwege grootschalig extra onderhoud een gebrek aan personeel is het voor aannemers niet meer mogelijk om de werkzaamheden alleen ’s nachts en in het weekend uit te voeren.

ProRail zegt dat er in 2024 40% meer werkzaamheden moeten worden verricht op het Nederlandse spoor. Vooral op de havenspoorlijn is er veel achterstallig onderhoud. Hierdoor en vanwege personeelstekorten heeft de aannemer laten weten de werkzaamheden niet meer alleen op de gebruikelijke momenten in de nacht en in het weekend uit te kunnen voeren.

ProRail meldt dat op elke maandagochtend de emplacementenWaalhaven en Maasvlakte Oost buiten dienst zijn. Op iedere dinsdagochtend is de Botlek aan de beurt, waarna er in de middag op Pernis wordt gewerkt. Op woensdagochtend werd er al om de week gewerkt op de Europoort. Dit wordt nu uitgebreid naar een wekelijkse buitendienststelling.

Emplacement IJsselmonde komt elke donderdagochtend aan bod en op iedere woensdag en vrijdagochtend wordt er gewerkt op emplacement Maasvlakte West. Ook verschillende terminals zijn tijdens de buitendienstellingen niet of moeilijker te bereiken. Drie weekenden per maand wordt bovendien gedurende vijf a zes uur tien kilometer aan havenspoorlijn enkelsporig buiten dienst gesteld.

‘Deze situatie heeft natuurlijk impact omdat het moeilijker wordt om wanneer nodig bij te sturen. Maar samen met de vervoerders hebben we de roosters zo ingepland dat we de meeste treinen hieromheen gepland krijgen. Bovendien is het nu echt belangrijk dat we het achterstallig onderhoud op de havenspoorlijn wegwerken’, zo laat woordvoerder Martijn de Graaf van ProRail desgevraagd weten over de extra werkzaamheden.

Verwaarloosd

‘We kunnen ons uiteindelijk beter voorbereiden op deze wekelijkse vaste tijdsreserveringen dan de constante incidentele buitendienststellingen waar we nu mee te maken hebben. We hopen dat die hierdoor afnemen’, zegt Wim Visser, managing director bij vervoerder LTE. Hij zegt verder al wel te weten dat er volgens de huidige planning geen treinen van LTE gaan uitvallen door de extra werkzaamheden.

‘We begrijpen dat het extra onderhoud nodig is omdat het spoor jarenlang verwaarloosd geweest is. We willen zo snel mogelijk de havenspoorlijn op een standaard hebben waarbij we niet elke dag met storingen te maken hebben. Alleen moeten onze activiteiten wel door kunnen gaan en moeten onze klanten hier zo min mogelijk hinder van ervaren’, zegt Arno van Deursen, country manager Nederland bij spoorvervoerder Lineas over de extra werkzaamheden.

‘Het veroorzaakt veel klanthinder en je raakt veel capaciteit op het spoor, die je normaliter kunt gebruiken voor vervoer en om ad hoc het verkeer bij te sturen, weg’ zo benoemt Hans-Willem Vroon, directeur van belangenorganisatie RailGood. Hij zegt op dit moment namens zijn achterban met ProRail in gesprek te zijn. ‘Uiteindelijk moeten er voor december een flink aantal afspraken worden uitgevoerd.’

ProRail is momenteel bezig met het uitvoeren van het programma Infra op Orde, met als doel grootschalig achterstallig onderhoud op de havenspoorlijn weg te werken. Dit moest gebeuren in drie werkpakketten tot 2023. Recent is het programma echter verlengd tot 2025 omdat er nog steeds veel aan het spoor moet gebeuren.