Poolse truckers blokkeren grensovergangen met Oekraïne

Posted by
Category:

Sinds meer dan een week wordt de grens tussen Polen en Oekraïne bij drie grensovergangen geblokkeerd door Poolse vrachtwagenchauffeurs. De chauffeurs zijn boos over goedkopere concurrentie uit hun buurland. Onderhandelingen over het beëindigen van de blokkade liepen gisteren op niets uit.

De truckers blokkeren de grens bij de overgangen Yagodin – Dorogusk, Rava-Ruska – Grebenne en Krakivets – Korchova. Ze laten vrachtwagens slechts mondjesmaat door, met uitzondering van militair transport of humanitaire hulp. Bij de grens staan files van meerdere dagen. Volgens in Oekraïne gaat het in totaal om zo’n 20.000 vrachtwagens.

Gisteren stond een overleg tussen de Oekraïense en de Poolse regering en de transportbedrijven. ‘We hebben geen akkoord bereikt, de Oekraïners gaan niet mee in onze eisen’, schrijft Rafal Mekler, een lokale politicus die bij de gesprekken aanwezig was, op X. Ook het Franse persbureau AFP meldt dat er nog geen akkoord is bereikt.

Sinds de Russische invasie is het voor Oekraïense transporteurs een stuk eenvoudiger geworden om de Europese Unie te betreden. Ze hoeven niet langer een vergunning aan te vragen om in de EU actief te zijn. Het verdrag tussen Oekraïne en de EU loopt tot juni 2024.

Ongelijk speelveld

Volgens Poolse transportbedrijven leidt dat tot een ongelijk speelveld, omdat de Oekraïense transporteurs voor een lager tarief werken. De Poolse transportsector spreekt in de media van 900.000 vervoersbewegingen van Oekraïense trucks, waar dat er voor de oorlog nog 180.000 waren. De Polen eisen de herinvoering van de vergunningen, zodat het aantal Oekraïense trucks aan banden gelegd wordt.

‘We hebben dit op papier en zelfs vandaag de dag kunnen we de grens over. De bal ligt bij de regering in Polen en de regering in Kiev’, schreef Mekler eerder op X. Ook willen de Polen dat de digitale rij voor de grensovergangen op de schop gaat, die zou leiden tot opstoppingen aan de grens.

Oekraïne is niet te spreken over de blokkade. De Oekraïense ambassadeur in Polen, Vasyl Zharych, spreekt van een ‘mes in de rug’. ‘We roepen Poolse demonstranten op om de grensblokkade te stoppen en andere vormen van verdediging van hun rechten te kiezen die de grensverkeer niet belemmeren. In oorlogsomstandigheden spelen zulke methoden immers alleen in de hand van onze gemeenschappelijke vijand, Russische terroristen, en schaden niet alleen de belangen van Oekraïne, maar ook Polen en heel Europa.’