Pessimisme overheerst bij DHL na slecht derde kwartaal

Posted by
Category:

De Duitse logistieke multinational DHL had voor het derde kwartaal nog voorzichtig gehoopt op een winstherstel, maar dat eerdere optimisme bleek misplaatst nu de resultaten over de periode juli tot en met september zijn gepubliceerd. De bedrijfswinst (ebit) daalde met een derde naar 1,3 miljard euro.


Onder de streep leverde dat een nettowinst voor de eerste negen maanden op van 2,7 miljard euro (-33%), terwijl op de omzet (60,4 miljard euro) 14,5% werd ingeleverd.

Het is al enige tijd zwaar weer in de logistiek door de dalende vraag en afnemende tarieven. Zelfs een duizendpoot als DHL (expeditie, pakketvervoer, post en contractlogistiek) heeft daar nu last van. Slechts in de contractlogistiek kon DHL nog een lichte groei van de omzet (+1,8% en het resultaat voor belastingen (10,5%) melden.

Dat enige lichtpuntje was in schril contrast met de enorme winstdaling (ebit) in de expeditie (DHL Global Forwarding). De grootste werkmaatschappij binnen de DHL Groep zag het ebit met 46,6% dalen naar 306 miljoen euro over het derde kwartaal. De omzet verloor 44% en kwam uit op 4,4 miljard euro. Ook het tweede vlaggenschip, pakketvervoer (DHL Express en Parcel), leverde fors in en zag het bedrijfsresultaat voor belastingen afnemen met 34% naar 667 miljoen euro.

Winstwaarschuwing

Ofschoon de volumes in de expeditie en het pakketvervoer zich ‘hebben gestabiliseerd’ de laatste maanden, gaat de directie er niet vanuit dat de weg naar boven snel zal zijn gevonden. Voor het vierde kwartaal worden dan ook mindere cijfers verwacht, ofschoon de directie nog een sprankje hoop heeft dat de vraag in de aanloop naar Kerst nog enig herstel zal laten zien.

Daar gaat dezelfde top in de naar beneden bijgestelde winstprognose (ebit) overigens niet vanuit. Daar stond eerder nog een verwacht resultaat van 7 miljard euro, maar dat is teruggeschroefd naar een resultaat van 6,2 tot 6,6 miljard euro voor het gehele boekjaar 2023. Die winstverwachting ligt in lijn met de eerdere prognose van analisten, die rekenden op een resultaat van 6,5 miljard euro.