Pakjeslevering houdt resultaten Bpost overeind

Posted by
Category:

De omzet van Bpost viel in het derde kwartaal terug tot 978,5 miljoen euro, 4,2% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar in eigen land ging het wel erg goed met een de thuislevering van pakjes.

De gezamenlijke omzet van de Belgische brieven en pakjes steeg met 6,2% naar 538,4 miljoen. Dat is tegen de huidige Europese trend in. Er was niet alleen het 5,5% grotere volume aan pakjes, het gemiddelde pakje werd ook 6,6% duurder. De traditionele briefpost boerde wel verder achteruit.

De Amerikaanse dochter Radial, die de logistiek voor webwinkels verzorgt, verloor 17,6% aan omzet en zakte naar 310, 3 miljoen euro. Dit zou te wijten zijn aan wisselkoerseffecten en aan de keuze van Amazon om meer logistieke activiteiten in eigen huis te houden. De e-logistiek van Bpost In Europa en Azië daalde met 2,4% naar 151,6 miljoen euro, volgens Bpost door ongunstige marktomstandigheden in het VK en een lagere groei in recente klantenwervingen in Azië, gedeeltelijk gecompenseerd door de voortdurende expansie van Radial EU en Active Ants (+11%).

Over het hele jaar verwacht Bpost zich aan een groei van 4 tot 5% van de totale bedrijfsopbrengst in België. Daarin is rekening gehouden met de recentste stand van zaken in het onderzoek naar mogelijke malversaties bij het toekennen van het contract voor de distributie van kranten met de Belgische overheid. En met de verdere daling van het volume briefpost, dat wordt gecompenseerd door een opnieuw zwaardere postzegel.