Overdevest: ’Early delivery en piektoeslag omzeilen via nieuw empty depot’

Posted by
Category:

De Rotterdamse Waalhaven Group is gestart met de bouw van een empty depot op de Maasvlakte. Vanaf maart 2024 moet de UWT-Euromax (naast Euromax-terminal van ECT) in bedrijf zijn. Directeur Jan Overdevest van de groep ziet op de Maasvlakte vooral kansen voor de ‘early delivery’; volle containers die op het depot nog even kunnen blijven staan tegen een ander tarief dan op de deepsea terminal. ‘Zo is ook de piektoeslag voor trucks te omzeilen’, zegt hij.

Het empty depot komt op de Maasvlakte 2 naast de Euromax-terminal van Hutchison Ports ECT. Ceo Jan Overdevest heeft een overeenkomst gesloten met Havenbedrijf Rotterdam voor de huur van vijf hectare, genoeg voor de opslag van zo’n 7.000 teu. De bouw is ondertussen gestart. In maart volgend jaar moet de UWT-Euromax openen. In de toekomst kan de terminal nog worden uitgebreid tot ongeveer 8 hectare. De resterende ruimte heeft als containeropslag als bestemmingslabel.

Voor de Waalhaven Group is het de eerste eigen locatie op de Maasvlakte. Het bedrijf zette wel al drie jaar geleden samen reefer-specialist Smith Holland en ECT Euromax een ‘empties transferium’ op. Dat houdt zich vooral bezig met dienstverlening aan de reefersector, zoals onderhoud, controle en inregelen van apparatuur. Door deze werkzaamheden op de deepsea terminal uit te voeren, werd de reis van en naar de empty depots in het oostelijke havengebied uitgespaard, was het idee.

‘Early delivery’

Overdevest wees er bij de aankondiging van de komst van depot in 2022 op dat ‘de grens aan de opslagcapaciteit van lege containers in de Rotterdamse haven de afgelopen maanden werd bereikt.’ Sindsdien is duidelijk geworden dat de deepsea terminals van zowel RWG als ECT gaan uitbreiden, waardoor ook meer ruimte voor opslag nodig is.

De directeur ziet naast opslag nu vooral ook een groeiende markt voor de ‘early delivery’, volle containers die te vroeg op de Maasvlakte zijn voor verder transport via zee of juist richting achterland. ‘Die containers wil je liever niet laten staan op de dure deepsea terminal. Die kunnen ze dan bij ons neerzetten.’ Reefers zijn straks overigens ook welkom bij de UWT-Euromax.

Volgens Overdevest biedt de opslag ook uitkomst voor de piektoeslag die deepsea terminals rekenen voor het ophalen van containers door trucks tijdens piekmomenten. ‘Je kunt hier terecht wanneer het uitkomt’, zegt de directeur. Voor het verplaatsen van containers tussen de deepsea terminal en het empty depot wordt overigens niet de interne baan CER gebruikt. Overdevest: ’Het is gewoon bij de buren.’

Hoe zorgen we dat de groei van de Rotterdamse haven niet vastloopt? Dat is de centrale vraag tijdens het Havendebat Rotterdam, een evenement van Nieuwsblad Transport. Draagt de komst van het empty depot van de Waalhaven Groep bij aan een soepele groei van de containervolumes voor Rotterdam? Praat mee op 7 december in Villa Thalia.