Ook de komende maanden grenscontroles in de EU

Posted by
Category:

De Europese Unie zal ook de komende maanden te maken hebben met diverse grenscontroles. Zweden introduceerde deze week controles bij de landsgrenzen tot mei en onder meer Duitsland en Oostenrijk hebben de aangescherpte controles verlengd.

De Duitse minister Nancy Faeser kondigde begin deze week aan dat de controles bij de grens met Polen, Tsjechië en Zwitserland verlengd zijn met twintig dagen tot 4 december. Volgens Faeser zijn de controles nodig om ‘irreguliere migratie’ tegen te gaan, meldt de Duitse pers.

Oostenrijk stelde grenscontroles in met EU-landen Slovenië en Hongarije, deze controles worden verlengd met maar liefst een half jaar tot mei 2024. ‘Grenscontroles zijn een belangrijk instrument voor de politie om mensenhandel en asielmisbruik consequent te bestrijden’, schrijft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner op de website van zijn ministerie.

Terrorisme

Oostenrijk voert sinds de terroristische aanslagen in Parijs in 2015 gezamenlijke grenscontroles uit met Slovenië en Hongarije. ‘In de huidige situatie zijn de controles ook een belangrijke maatregel om terrorisme te bestrijden. Zolang de bescherming van de buitengrenzen niet werkt en het Schengensysteem kapot is, zal deze maatregel nodig zijn’, aldus Karner. Tot tenminste 6 december wordt ook bij de grenzen tussen Oostenrijk en Tsjechië en Slowakije gecontroleerd.

Zweden introduceerde op 12 november grenscontroles die een half jaar gelden. Volgens de regering is dat noodzakelijk wegens ‘de verslechterende veiligheidssituatie met verschillende gelijktijdige bedreigingen voor de binnenlandse veiligheid’. In augustus ging het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag omhoog naar het een na hoogste niveau.

Momenteel voeren 11 van de 27 Schengen-lidstaten controles aan de binnengrenzen uit: Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Italië, Slowakije, Tsjechië, Slovenië, Oostenrijk en Polen. Recentelijk hebben Slowakije, Tsjechië, Polen, Italië, Slovenië en Duitsland hun eerder ingevoerde grenscontroles uitgebreid.