Ook Amerikaanse Mississippi kampt met laagwater

Posted by
Category:

Na de Europese Rijn begint ook de Amerikaanse Mississippi steeds vaker met laagwaterproblemen te kampen. Deze week worden historisch lage waterstanden verwacht op de benedenstroom.

Bij Memphis, Tennessee, ruim 600 kilometer vanaf de monding bij New Orleans, werd eind vorige week een waterstand van minus 3,24 meter bereikt, slechts zes centimeter boven het diepterecord van oktober vorig jaar. De National Weather Service verwacht dat de waterstand tot medio oktober niet noemenswaardig zal stijgen.

De waterproblemen komen voor Amerikaanse boeren op een slecht moment, omdat de oogst van maïs en sojabonen in volle gang is. Ze ondervinden daarbij zware concurrentie van Brazilië, dat de concurrentiepositie van de Amerikaans graansector de afgelopen jaren al stevig onder druk heeft gezet.

Export vertraagd

Laagwater op de belangrijkste Amerikaanse rivier heeft de export van maïs en soja de afgelopen weken al vertraagd, omdat de schepen en bakken minder zwaar beladen worden om te voorkomen dat ze aan de grond lopen. Daardoor zijn ook de transporttarieven fors opgelopen, wat het Amerikaanse graan minder concurrerend maakt op de wereldmarkt.

Volgens de US Coast Guard moesten sinds begin september al 22 keer delen van de rivier worden afgesloten vanwege baggerwerkzaamheden of om aan de grond gelopen schepen te verwijderen. Volgens de Amerikaanse kustwacht is er al minstens 36 keer een schip aan de grond gelopen.

De Mississippi is met 3766 kilometer ruim drie keer zo lang als de Rijn en voert bijna acht keer zo veel water af. Als de Missouri, die bij in Saint Louis, Missouri, in de Mississippi uitkomt wordt meegerekend is het de op de drie na langste rivier ter wereld. Alleen de Amazone, Nijl en de  Yangtze zijn nog langer.