ONE neemt aandeel van 20% in RWG-terminal

Posted by
Category:

De Japanse rederij Ocean Network Express (ONE) heeft een aandeel van 20% in de Rotterdamse RWG-terminal genomen. Dat meldt de rederij in een persbericht. Van wie ONE het aandeel heeft gekocht, maken de rederij en de containerterminal niet bekend. Waarschijnlijk is het aandeel afkomstig van rederij MOL, dat zijn containeractiviteiten bij ONE onderbrengt. Die had namelijk al een aandeel van 20% in RWG.

RWG, ONE en MOL konden maandagochtend geen verdere toelichting geven op de aandelentransactie.

De RWG-containerterminal (Rotterdam World Gateway) startte in 2015 en is verder in handen van DP World (30%), HMM (20%) en de combinatie CMA CGM en Terminal Link (30%). De laatste is een 51%/49% joint venture van datzelfde CMA CGM met China Merchants Port. RWG draaide in 2022 een winst van 16,2 miljoen euro op een omzet van 230 miljoen.

ONE maakte ook de overname van terminals in Oakland en Los Angeles in de VS bekend. De rederij koopt in beide steden een aandeel van 51% in de terminals over van Trapac en Yusen Terminals. Deze terminals hebben bij elkaar een capaciteit van 4,3 miljoen teu.

ONE is een bundeling van de containteractiviteiten van K-Line, MOL en NYK. Uit onlangs gepubliceerde kwartaalcijfers bleek dat de winst van de rederij in het tweede kwartaal van dit jaar af is genomen tot 187 miljoen dollar, 97% minder dan de 5,5 miljard dollar van dezelfde periode vorig jaar.