Ondernemingsraad wil komst MSC als grootaandeelhouder HHLA torpederen

Posted by
Category:

De ondernemingsraad (KBR) van het Hamburgse overslagbedrijf HHLA wil onder geen voorwaarde dat rederij MSC een groot minderheidsbelang van 49,9% verwerft in de Duitse containeronderneming. Het vraagt dringend het parlement van de stadstaat Hamburg, dat nu 69% van de aandelen houdt, de eerder gesloten deal tussen de Zwitserse rederij en het stadsbestuur te torpederen.

Dat schrijft de KBR in het negatief advies dat zij in het kader van het overnamebod van MSC heeft afgegeven. Daarbij zijn het stadsbestuur en MSC overeengekomen om een nieuwe moederholding op te zetten voor HHLA, waarbij Hamburg nog een klein meerderheidsbelang van 50,1% behoudt.

Arbeidsvoorwaarden bedreigd

KBR wijst er op dat de komst van de Zwitsers onacceptabel is en er voor de werknemers van HHLA dan ‘slechte tijden’ zullen aanbreken. ‘De risico’s zijn bij verre groter dan de kansen’, schrijft voorzitter Christian Baranowski van de ondernemingsraad van HHLA verder en wijst erop dat de toekomst van het onafhankelijke HHLA, de Hamburgse havengemeenschap, banen en arbeidsvoorwaarden ‘massaal worden bedreigd’ door de komst van MSC, dat sinds enige tijd de grootste containerrederij van de wereld is.

Volgens de OR dreigt er tevens een ‘exodus’ van klanten bij de verschillende containerterminals van HHLA. Niemand van de concurrerende rederijen wil MSC immers aan meer winst helpen. ‘Fritz Cola gaat toch ook geen Pepsi serveren in de eigen vergaderzalen’, aldus Baranowski.

Hij roept de leden van de Hamburgse senaat dan ook op hun verantwoordelijkheid te nemen en tegen de deal te stemmen. Indien dat niet gebeurt en het parlement een einde maakt aan 140 jaar publiek bezit van HHLA, dringt de ondernemingsraad aan op een ‘nood-cao’. Daarin moeten dan harde garanties worden afgegeven voor de werkgelegenheid bij de verschillende containerterminals in de Hamburgse haven, de bestaande juridische structuur van HHLA en haar dochterondernemingen en een ontslagverbod ‘op basis van bedrijfseconomische redenen’.

Zo’n overeenkomst moet dan nog worden afgesloten voordat MSC, zoals nu voorzien in de plannen, in het tweede kwartaal van 2024 definitief mede-eigenaar wordt van HHLA. Overigens moeten behalve het parlement van Hamburg ook nog de mededingingsautoriteiten akkoord gaan met de komst van MSC als mede-eigenaar van HHLA. De Duitse financiële toezichthouder Bafin heeft al groen licht gegeven voor de deal.

Acties niet uitgesloten

Acties tegen de komst van de Zwitserse rederij worden ook niet uitgesloten, maar juridisch kan de ondernemingsraad die zelf niet uitroepen. Er zijn echter al verkennende gesprekken geweest met vakbond Verdi. Dat kan erop wijzen dat ook de grote Duitse vakbond zich binnenkort gaat bemoeien met de mogelijke komst van de MSC als mede-eigenaar van HHLA.

MSC en het stadsbestuur van Hamburg hebben intussen aangekondigd een bedrag van bijna een half miljard euro (450 miljoen euro) te willen steken in HHLA zodra de deal helemaal in kannen en kruiken is. Waar dat geld precies naartoe gaat, konden woordvoerders van de Zwitserse rederij en HHLA dinsdagochtend overigens niet aangeven. Het bod van MSC op bijna 50% van de aandelen zorgt er verder voor dat de boekwaarde van HHLA flink wordt opgekrikt. Die komt op zo’n 1,3 miljard euro uit. Tegelijkertijd levert het overnamebod van MSC de stad Hamburg een aardig zakcentje op. In totaal ontvangt de havenstad een bedrag 430 miljoen euro uit Zwitserland als de deal doorgaat.