Nooit meer spotcontainers boeken bij Sealand

Posted by
Category:

Maersk zet binnenkort definitief een punt achter Sealand Spot. De opheffing van het online boekingsportaal voor spotcontainerlading is de nieuwste stap in het eerder dit jaar door Maersk aangekondigde integratieproces dat zal uitmonden in de volledige beëindiging van Sealand, de merknaam die medio jaren ’50 van de vorige eeuw werd bedacht door Malcom McLean, de Amerikaanse uitvinden van het zeecontainervervoer, en die sinds eind 1999 in handen van de Deense containerrederij is geweest.

Het rolluik voor Sealand Spot sluit in Europa en Amerika op 15 september: Sealand-klanten die de portal tot nu toe nog gebruikten voor hun intra-regionale spotlading kunnen vanaf die datum alleen nog terecht op Maersk.com. Op 1 oktober vindt Sealand Spot zijn Waterloo in Azië en geldt voor de klanten aldaar dus hetzelfde.

Pionier

Als pionier van het containervervoer had Sealand zo’n grote naam, dat Maersk na het overnemen van Sealand’s containerlijnvaartactiviteiten in 1999 eerst jarenlang door het leven ging als Maersk-Sealand. Toen de Denen in 2005 vervolgens ook P&O Nedlloyd overnamen, was de tijd rijp om de rederijnaam in te korten en werd het ‘Maersk Line’. In 2014 haalde Maersk ‘Sealand’ echter weer uit de mottenballen als merknaam voor een nieuwe werkmaatschappij voor intra-regionaal vervoer in Amerika, met name om haar lijnvaartactiviteiten op Latijns-Amerika een duw in de rug te geven.

Omdat Maersk zichzelf anno 2023 wil presenteren als wereldwijde logistieke regisseur die ter land, ter zee en in de lucht alle touwtjes in handen heeft, willen de Denen nu juist overal dezelfde identiteit hebben. Het bedrijf maakte begin dit jaar daarom bekend dat het merknamen als Sealand en Hamburg-Süd van de markt zou gaan halen.

In die ‘reis om Sealand te verenigen met Maersk’ is het einde van Sealand Spot volgens de rederij een noodzakelijke stap. Maersk stelt ‘excited’ te zijn om Sealand-klanten straks op de eigen website te gaan verwelkomen.

Helemaal verdwenen van de aardbodem is de naam ‘Sealand’ daarmee nog niet. Zo varen er ook nog verschillende containerschepen rond met ‘Sealand’ in de naam.