Nog grotere car carriers in bestelling: doorbraak van 10.000 ceu-barrière

Posted by
Category:

De Zuid-Koreaanse rederij Hyundai Glovis heeft aangekondigd dat ze de grootste car carriers ter wereld gaat laat bouwen. De twaalf vaartuigen doorbreken in het maritieme autovervoer de barrière van 10.000 ceu en krijgen plek voor 10.800 auto’s en trucks, zo werd duidelijk uit een mededeling van de rederij aan de beurs in Seoul.

Het maritieme autovervoer zet de laatste tijd flink vaart achter de schaalvergroting in de sector. Ook in de autosector ontwikkelt China zich steeds meer tot ‘fabriek van de wereld’, waardoor de te vervoeren hoeveelheid auto’s tussen Azië en het westen danig toeneemt, een ontwikkeling waarop de autovervoerders reageren door net als in het containervervoer steeds grotere schepen te laten bouwen.

Schaalvergroting

Bij die schaalvergroting namen lange tijd vooral spelers uit Scandinavië het voortouw. Zo introduceerde de Noorse rederij Höegh Autoliners in 2015 en 2021 schepen van respectievelijk 8.500 en 9.100 ceu, waarmee ze het record afpakte van de ‘Faust’, het schip waarmee de Noors-Zweedse rederij Wallenius Wilhelmsen in 2008 het startschot had gegeven voor het reuzenautoschepen-tijdperk.

Wallenius Wilhelmsen kondigde afgelopen augustus de volgende stap aan door schepen van de zogenoemde ‘Shaper’-klasse te bestellen die ruimte gaan bieden aan 9.350 wagens. Die schepen zouden vanaf de tweede helft van 2026 moeten worden opgeleverd. Het betekent dat de eerste ‘Shaper’ van de Noors-Zweedse rederij nog wel enige tijd ‘s werelds grootste zal worden, want de nu aangekondigde vaartuigen van Hyundai Glovis zouden in de herfst van 2027 in de vaart moeten komen.

De twaalf nieuwe schepen van de Zuid-Koreaanse rederij gaan tezamen 1,84 miljard dollar kosten en worden ‘dual-fuel’: ze zullen geschikt zijn om op lng te varen. Wallenius Wilhelmsen koos voor de ‘Shaper’-schepen voor methanol, met de optie om ze ook geschikt te maken voor ammoniak als die brandstof voldoende voorradig wordt.