MSC kondigt tariefsverhoging containers Azië-Europa aan

Posted by
Category:

MSC heeft een verhoging van de spottarieven van zeecontainers aangekondigd voor verschepingen vanuit alle Aziatische havens (inclusief Japan en Zuid-Korea) naar Noord-Europa. De marktleider wil per 1 december 1750 dollar in rekening gaan brengen voor een veertigvoets container en 962 dollar per teu.

De Zwitsers-Italiaanse rederij volgt daarmee het voorbeeld van Hapag-Lloyd en CMA CGM, die een maand eerder al een vergelijkbare algemene prijsverhoging voor ‘Freight of All Kinds’ (FAK) op de Azië-Noord-Europa-trade aankondigden. In hun geval ging die verhoging in per 1 november. Hapag-Lloyd noemde daarbij precies hetzelfde bedrag als MSC, 1750 dollar per feu, CMA CGM deed er met 1800 dollar een klein schepje bovenop.

Het is voor de containerlijnvaart altijd afwachten in hoeverre dergelijke algemene tariefsaankondigingen in de praktijk in de smaak vallen bij de marktpartijen. De tarieven waren de afgelopen maanden tot zo’n historisch laag niveau gedaald, dat de gevraagde verhoogde tarieven voor veertigvoeters zowat een verdubbeling zouden betekenen.

De verschillende tariefbarometers signaleerden rond het begin van november wel een opwaartse beweging van de spottarieven, maar het is nu de vraag of de containerlijnvaart daar de komende tijd een standvastige trend van weten te maken.

1000-dollar grens

De Londense consultant Drewry zag vorige week een hoopgevende ontwikkeling voor de rederijen omdat het gemiddelde tarief voor Shanghai-Rotterdam-verschepingen, dat eind oktober nog met de grens van 1000 dollar had geflirt (1004 dollar), volgens de World Container Index met 21% omhoog schoot: van 1048 naar 1272 dollar per veertigvoeter. Ook de concurrerende barometer van Freightos zag voor China-Noord-Europa-transporten vorige week een prijsstijging: van 1249 naar 1380 dollar per veertigvoets container.

Een andere veel geraadpleegde tarievenindex, de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), constateerde een dergelijke prijssprong echter al wat eerder: in de laatste week van oktober zag die index de prijs per teu opveren van 581 naar 769 dollar. Het slechte nieuws voor de containerrederijen is dat de SCFI sindsdien het gemiddelde Shanghai-Europa-tarief juist alweer wat ziet dalen: de afgelopen twee weken liep het via 756 dollar terug naar 722 dollar.