MSC aast op meerderheidsbelang HHLA, maar Hamburg houdt controle

Posted by
Category:

MSC wil alle aandelen in de Hamburgse havengroep HHLA die nog via de beurs verhandeld worden, in handen krijgen.

De Zwitsers-Italiaanse rederij zegt dit in het woensdag formeel uitgebrachte bod van 16,75 euro per aandeel. Deze zogenoemde ‘free float’ vertegenwoordigt een belang van ongeveer 30%, waarvan MSC de afgelopen weken via de beurs al 4,7% heeft opgekocht. De rederij zal alle aangeboden aandelen kopen, want er geldt geen minimaal acceptatiepercentage.

Het bod volgt op de geruchtmakende overeenkomst die MSC begin september met de stad Hamburg over HHLA sloot. De laatste heeft 69% van de aandelen in handen en brengt die onder in een joint venture, waarin de stad ‘tenminste’ 50,1% in handen houdt en MSC de andere bijna-helft koopt. Dit levert de stad zo’n 430 miljoen euro op.

Als MSC alle vrij verhandelbare stukken in handen weet te krijgen, heeft de rederij direct en indirect een belang van bijna twee derde in HHLA, met afstand het belangrijkste overslagbedrijf in de Duitse haven. Niettemin houdt de stad met de getrapte structuur van 50,1% in de joint venture die 69% in handen heeft de controle over het bedrijf, dat nauw verbonden is met de geschiedenis van de stad.

Groen licht

De rederij heeft laten weten dat de Duitse financiële toezichthouder Bafin groen licht heeft gegeven voor de in september aangekondigde deelname van MSC in HHLA. Aandeelhouders krijgen nu tot 21 november de tijd om hun stukken aan te melden voor het bod.

Met de toestemming van Bafin verloopt de procedure aanmerkelijk soepeler dan die rond de participatie door het Chinese Cosco in de Tollerort-terminal, die in handen is van HHLA. De staatsrederij kondigde vorig jaar aan een belang van 35% te willen nemen in de terminal waar ze al veertig jaar klant is, maar moest na de nodige politieke ophef uiteindelijk genoegen nemen met 25%.