‘Minder lading vraagt om personeel met andere profielen’

Posted by
Category:

Lost het krimpende ladingaanbod het personeelstekort op? Lees hier de visie van Bart Berings, hoofd HR bij PSA Antwerp.

‘Momenteel hebben we tachtig vacatures openstaan in onze drie Vlaamse havenbedrijven, ATS, MPET en PSA Antwerp. Dat is niet per se veel meer of minder dan in andere jaren. Wel zoeken we nu vooral naar mensen die in maintenance en engineering werken, dat is ongeveer de helft van de banen. Ook hebben we vanwege automatisering veel IT-vacatures. Een jaar terug zochten we juist weer volop naar operationele krachten.

De rekruteringsstrategie reflecteert wat er op de kade gebeurt. De activiteiten van PSA zijn voldoende gediversifieerd en daardoor weten we de volumes te behouden. We zetten momenteel vooral sterke resultaten neer in de breakbulk. Dat reflecteren de vacatures, het accent verschuift. De jaren ’21 en ’22 waren vette jaren wat containers betreft. Toen hebben we alles wat wielen had zoveel mogelijk laten rijden, zodat we ons konden richten op het zo snel mogelijk helpen van de klanten. Omdat deze voertuigen moeten worden onderhouden zetten we nu fors in op het werven van medewerkers maintenance en techniek.

Wat het lastig maakt, is dat er in de Belgische arbeidsmarkt voor elke vacature gemiddeld minder dan twee kandidaten zijn. Veel vacatures zijn daarom moeilijk in te vullen. Er is wel sprake van enige normalisatie in de markt, maar het is nog altijd hard werken voor recruiters. Het is een volatiele markt, wat te koppelen is aan dit post-covid tijdperk. Kandidaten springen makkelijker van het ene bedrijf naar het andere.

De turnover, hoe snel mensen vertrekken, is bij ons lager dan gemiddeld. Dat is omdat we een gevarieerde loopbaan kunnen bieden en daar zetten we ook sterk op in. Zo hebben we in Antwerpen een eigen opleidingscentrum en we bieden de mogelijkheid om korte of langere tijd bij andere takken van PSA in het buitenland te werken. En niet onbelangrijk: de werksfeer moet goed zijn. Die hou je goed door ook dingen buiten het werk om te organiseren, door managers op te leiden, door respectvol om te gaan met mensen. De haven betaalt relatief goed maar we willen vooral op andere vlakken mensen motiveren om bij ons te werken.

Het HR-team bij PSA bestaat uit meer dan twintig medewerkers, die zowel lokaal als regionaal werken.

Rekruteren begint bij zichtbaarheid. Tijdens de conferentie Love Tomorrow in Antwerpen nodigden we een tiental kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek in een reuzenrad. We doen wel vaker dat soort dingen. Eerder organiseerden we bijvoorbeeld al een helikoptervlucht om sollicitanten kennis te laten maken met de aanwezigheid van onze bedrijven in de haven.’