Mercedez-Benz doet met eActros 600 gooi naar elektrisch langeafstandsvervoer

Posted by
Category:

Met een actieradius van 500 kilometer en een dagafstand die het dubbele daarvan bedraagt, zegt Mercedes-Benz Trucks nu een elektrische truck voor het langeafstandsvervoer te hebben gemaakt. De serieproductie laat echter nog zeker een jaar op zich wachten.  De Duitse vrachtwautobouwer onthulde zijn nieuwe eActros 600 deze week op een regenachtige truckstop in de buurt van Hamburg. 

Een groot aantal Europese truck- en transportjournalisten kreeg in Hamburg een versie van het voertuig te zien die volgens Mercedes-Benz vrijwel gelijk is aan de truck die uiteindelijk in de fabriek in Wörth van de band moet rollen.

Ceo Karin Rådström van Mercedes-Benz Truck liet tijdens het evenement weten dat de productiestart voor het einde van 2024 in de planning staat. Over de productiecapaciteit die het concern reserveert voor de eActros 600 wilde ze echter niets kwijt. ‘Als de vraag er is, kunnen we die eventueel snel opschalen.’

De nieuwe e-truck heeft van Mercedes-Benz een compleet nieuwe voorkant meegekregen waarbij de grote grill plaats heeft gemaakt voor een gladde neus met een oversized Mercedes-ster. In combinatie met de meer afgeronde hoeken, belooft Mercedes-Benz een 9% betere stroomlijn dan de conventionele Actrossen op diesel.

Buitenspiegels

Opvallend detail: de eActros beschikt nog gewoon over buitenspiegels, omdat uit testen blijkt dat het overstappen op achteruitkijkcamera’s in dit geval geen aerodynamische voordelen biedt. Ook beschikte het showmodel over een zonnekap boven de voorruit. Daarvan moest de aanwezige designer echter toegeven dat hij die liever weg had gelaten, maar dat het een wens is van veel chauffeurs.

De verbeterde aerodynamica is nodig om de beloofde actieradius van 500 kilometer op een acculading te halen. De fabrikant zegt tijdens een praktijktest kort voor het evenement in Hamburg zelfs nog iets meer dan die afstand te hebben afgelegd bij een totaalgewicht van 40 ton en een buitentemperatuur van 20 graden. Als de temperatuur in straks daalt naar het vriespunt, levert de truck volgens Mercedes-Benz ongeveer 10% van zijn actieradius in.

De 600 beschikt over een nieuw ontwikkelde 800 volt elektrische as met twee elektromotoren en vier versnellingen. De elektromotoren zijn goed voor een continu vermogen van 400 kilowatt en een piekvermogen van 600 kilowatt.

LFP

De motoren krijgen stroom van accu’s met de door Mercedes-Benz omarmde lithium-ijzerfosfaat-celtechnologie (LFP). Dat heeft onder meer als voordeel dat ongeveer 95% capaciteit van de batterijen inzetbaar is. Bij de meer gebruikelijke lithium-ion-accu’s is dat 80% tot 85%. In het geval van de eActros 600 gaat het om drie accupakketten van elk 207 kilowattuur. Van de totale capaciteit van 621 kilowattuur is volgens de fabrikant 600 kilowattuur effectief bruikbaar.

Bij de juiste CCS-snellaadpaal (Combined Charging System) kan de eActros 600 met 400 kilowatt laden. Dat betekent dat de accu’s binnen ongeveer een uur van 20% naar 80% geladen kunnen worden. Als optie kan het voertuig ook worden uitgerust met megawatt-chargingtechnologie (MCS), waarbij slechts een half uur nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken. Daarmee wordt het volgens Mercedes-Benz mogelijk om te laden binnen de verplichte rusttijd van 45 minuten na 4,5 uur rijtijd, waardoor de eActros daadwerkelijk in te passen is in de operatie van de meest vervoerders.

De tekst loopt door onder de foto.

Naast een CCS-aansluiting, beschikt de eActros 600 optioneel ook over een MCS-aansluiting (links). Foto: NT

Daarbij gaat de truckbouwer ervan uit dat de MCS-standaarden in 2024 klaar zijn. Merdedes-Benz is een van de partijen die bezig zijn met de ontwikkeling van de technologie die uiteindelijk laadsnelheden tot 3.750 kilowatt mogelijk moet maken. Voor de publicatie van die standaarden plaats kan vinden, moeten echter nog een aantal stappen worden doorlopen.

De forse accupakketten van de eActros 600 zijn samen goed voor een fors gewicht van 4,5 ton. Het leeggewicht van de in Hamburg getoonde combinatie met oplegger kwam daardoor uit op ongeveer 18 ton. Een snelle rekensom leert dat bij een maximum gewicht van 40 ton, zoals in veel Europese landen geldt, nog ruimte overblijft voor 22 ton lading.

Kostenplaatje

De hamvraag bij de introductie van elke zero-emissietruck is die van het kostenplaatje. Mercedes-Benz wilde daar alleen over kwijt dat kopers rekening moeten houden met een aankoopprijs die twee tot tweeënhalf keer hoger ligt dan die van een vergelijkbare vrachtauto op diesel.

‘De meeste van onze klanten kijken echter niet naar de aanschafprijs maar naar de kosten over de gehele levensduur’, zei Mercedes-ceo Rådström. Uit berekeningen van het bedrijf blijkt dat de terugverdientijd door onder meer lagere energiekosten en tolvoordelen uitkomt op grofweg vijf jaar of 600.000 kilometer. Mercedes-Benz zegt de eActros 600 te hebben ontworpen voor een levensduur van tien jaar, of 1,2 miljoen kilometer.

Mercedes-Benz heeft vijftig pre-productiemodellen van de eActros 600 gebouwd, die de komende tijd onder meer in Nederland bij klanten worden ingezet.

De nieuwe neus van eActross 600. Foto: NT