‘Maut-verhoging mogelijk maand uitgesteld’

Posted by
Category:

Duitsland moet de verhoging van de toltarieven mogelijk met een maand uitstellen tot 1 januari 2024. Het parlementaire proces neemt zoveel tijd in beslag, dat de Maut-verdubbeling misschien niet voor 1 december ingevoerd kan worden.

Dat heeft de Duitse staatssecretaris van Verkeer, Oliver Luksic, gezegd op een bijeenkomst die georganiseerd was door transportbrancheorganisatie Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung (BGL), schrijft vakblad DVZ.

Duitsland wil de toltarieven per 1 december dit jaar verdubbelen. Als de wet echter niet deze week wordt aangenomen, zou een verkorte procedure in de Federale Raad nodig zijn om de Maut per die datum te verhogen. Er zou nog onenigheid zijn over de compensatiemaatregelen voor de verdubbelde trucktol.

Volgens Detlef Müller, fractieleider van de partij SPD, is er geen sprake van uitstel. Elke maand dat de Maut-verhoging wordt uitgesteld, loopt de regering 530 miljoen euro mis, beweert Müller.

BGL pleitte eerder al voor een verschuiving van de invoering naar 1 januari. Transporteurs zijn in december nog veelal gebonden aan contracten waarin ze de tolverhoging nog niet hebben doorberekend aan hun klanten, aangezien het politieke besluit over de verdubbeling pas in het voorjaar werd genomen.