Lufthansa Cargo ziet resultaat grotendeels verdampen

Posted by
Category:

Lufthansa Cargo, een van de marktleiders in Europa in het luchtvrachtvervoer, zag het resultaat voor belastingen en rente (ebit) over het recent afgesloten tweede kwartaal afnemen met van 485 miljoen euro naar 38 miljoen euro. Dat is een daling van 92%.


Enige troost zocht het Duitse moederbedrijf Lufthansa Group bij de presentatie van de kwartaalcijfers in het feit dat het ebit van de vrachtdochter nog steeds zo’n 40% boven het resultaat van 2019 lag, maar met snel dalende tarieven en zwakke vraag naar vrachtruimte in de markt, is het een kwestie van tijd dat de winsten in de luchtvracht weer op het niveau van dat laatste pre-coronajaar liggen, voorspellen analisten.

Halfjaarresultaat levert 80% in

Ook over het eerste halfjaar produceerde Lufthansa Cargo sterk dalende resultaten (-80%). Zo lag het ebit op 187 miljoen euro tegen een resultaat van bijna 1 miljard euro in 2022 (956 miljoen euro). De omzet liet over de eerste zes maanden van dit jaar verder een afname zien van 37% naar iets meer dan 1,5 miljard euro, meldt moederbedrijf Lufthansa Groep. Daarmee waren de vrachtactiviteiten goed voor 9% van de totale omzet van de Duitse luchtvaartgroep.

Lufthansa zag over de eerste zes maanden van dit jaar verder de vrachtcapaciteit (belly-ruimte) groeien met 9% door de rentree van de meeste passagiersvluchten. Die extra capaciteit leverde gecombineerd met een zwakke marktvraag een verslechtering van de beladingsgraad op van 4,3 procentpunt naar 60% over het eerste halfjaar.