Luchtvrachttarief zakt weg naar laagste punt in drie jaar

Posted by
Category:

Het gemiddelde luchtvrachttarief in de wereld lag vorige maand op 2,19 dollar per kilo. Dat is het laagste punt sinds in februari 2020 de coronapandemie de logistiek op z’n kop zette. Dat meldt Clive Data Services in zijn laatste marktrapport.

Voor de luchtvrachtvervoerders gaat de verdere daling van de vrachtprijs (-1%) gepaard met afnemende volumes, meer capaciteit (+7%) en hogere brandstofkosten (+21%) in de maand augustus. De beladingsgraad verloor daarbij vergeleken met dezelfde maand in 2022 wederom terrein (-3 procentpunt) en kwam uit op 56%.

Geen piekseizoen

Clive Data ziet voor de komende vier maanden van het jaar nog geen signalen dat de vraag naar capaciteit zich zal herstellen. ‘Het is stil in de markt’, concludeert de luchtvrachtanalist. Een piekseizoen voor de laatste maanden van het jaar sloot de consultant eerder al uit en wijst er tevens op dat een piekseizoen in de containervaart ook uitblijft. ‘Doorgaans volgt de luchtvracht enkele maanden later’.

Clive Data sluit niet uit dat in de loop van oktober wel de tarieven nog enigszins kunnen stijgen als airlines onder druk van de zwakke vraag capaciteit uit de markt gaan nemen. ‘Dat is echter te laat om werkelijk effect te hebben op de resultaten voor dit jaar’, aldus de analist.