Luchthaven Oostende-Brugge tijdelijk gesloten voor renovatie startbaan

Posted by
Category:

Begin 2024 wordt op de Luchthaven Oostende-Brugge de start- en landingsbaan gerenoveerd. Daarom blijft de luchthaven van 25 januari 2024 tot 27 maart 2024 gesloten.

De luchthaven in Oostende heeft één verharde start- en landingsbaan, drie laadplatformen en meerdere taxiwegen. De grootste vliegtuigparking, met een lengte van 3.200 meter en een breedte van 45 meter werd al in 2022 gerenoveerd. De huidige opdracht omvat ook de verbreding van enkele taxiwegen, het plaatsen van ledverlichting in plaats van de huidige halogeenverlichting en het vernieuwen van de riolering en afwatering.

Verder maken deze werken het mogelijk dat de B747-400- en de B777-300ER-toestellen die in Oostende taxiën met een grotere draaicirkel tegen de klok in kunnen draaien. Daarvoor is er minder motorkracht nodig en wordt er minder geluid en uitstoot geproduceerd. Deze laatste aanpassing is, net als het verbreden van de taxiwegen, noodzakelijk om te voldoen aan de EASA-regelgeving. De werken kosten ongeveer 17 miljoen euro.

Noodzakelijk

De recentste overlaging van de startbaan dateert uit het midden van de jaren negentig. De nieuwe renovatie moet voorkomen dat ze op termijn onveilig zou worden. ‘Het is ook noodzakelijk om de luchthavenexploitatie op het huidige niveau te kunnen behouden’, zegt Bruno De Saegher, voorzitter van de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM). ‘We herstellen de schade die de afgelopen jaren is ontstaan door slijtage en herstellen lokale verzakkingen. Daarnaast voeren we enkele structurele verbeteringen door. Zo pakken de lijnafwatering aan, wat het risico op water op de startbaan verkleint.’

De werken hebben volgens de luchthaven geen impact op de omgeving.  Er zullen straks geen grotere toestellen kunnen landen dan die nu gebruik kunnen maken van de luchthaven.

Oostende-Brugge is voornamelijk een passagiersluchthaven voor toeristisch verkeer, maar is ook volledig uitgerust als cargo-luchthaven en erkend als EU-grens-inspectiepost voor het vervoer van levende dieren, dierlijke producten en bederfbare goederen. Verder speelt ze een belangrijke rol in de opleiding van piloten en luchtvaarttechnici.

Piek vermijden

De sluitingsperiode is gekozen in nauw overleg met de belangrijkste gebruikers. ‘Ze valt dan ook buiten de piekperiode’, zegt communicatieverantwoordelijke Tom Rutsaert. ‘Het vrachtvolume bedroeg in de periode februari-maart van dit jaar ongeveer 7.000 ton. De meeste gebruikers wijken tijdens de werken uit naar Zaventem, waar ze voor de afwikkeling kunnen samenwerken met Aviapartner, die ook in Oostende actief is.’