Lubbers Logistics Group komt in Amerikaanse handen

Posted by
Category:

Het Amerikaanse AIT Worldwide Logistics neemt voor een onbekend bedrag het Nederlandse Lubbers Logistics (Schoonebeek) over. De acquisitie, waarvoor een ‘bindend koopcontract’ is ondertekend, betekent dat er een einde komt aan de pogingen van Lubbers Logistics en de Amsterdamse grootaandeelhouder AAC Capital (65%) om zelfstandig een positie te verwerven in de mondiale logistiek.

Lubbers Logistics Group, opgericht in 1929, is vooral bekend voor het speciaal transport voor de Europese olie- en gasmarkt (pijpleidingen), maar heeft sinds 2018 onder druk van een dalende omzet uit de energiemarkt veel geld en tijd gestoken in diversificatie van de logistieke activiteiten, onder meer via acquisities in de expeditie zoals het bedrijf Uniworld Logistics Singapore in 2019 en het Nederlandse Cargo Masters in 2021.

Herpositionering

Als onderdeel van die herpositionering werden de activiteiten ondergebracht in drie werkmaatschappijen: Global Freight (mondiale expeditie), Road Transport (Europees wegvervoer) en Projects & Planning. Het Drentse transportbedrijf telt zo’n 380 medewerkers en beschikt over 18 vestigingen, waarvan 14 in Europa. Het gespecialiseerd wagenpark bestaat uit zo’n 160 vrachtwagens en 260 trailers.

Het Amerikaanse AIT (omzet 1,2 miljard dollar in 2021) is een grote logistieke dienstverlener in de VS en is sinds 2021 bezig om via acquisities zijn vleugels uit te slaan in de mondiale logistiek. AIT zegt met de overname van Lubbers Logistics vooral zijn positie in de Europese logistiek en energiemarkt aanzienlijk te willen versterken. De Amerikanen verwachten de overname nog voor het einde van het jaar te kunnen afronden.

Equity fondsen

AIT, dat in Europa nauw samenwerkt met het Duitse Fiege, is eigendom van een aantal equity-fondsen, waaronder Jordan Company en grootaandeelhouder Quad-C. Deze laatste belegger was sinds 2017 verantwoordelijk voor zo’n elf acquisities waaronder het Britse Panther Logistics, waardoor de omzet van AIT verdubbelde. Het bedrijf kocht vooral bedrijven op in de automotive-, e-commerce-, healthcare en contractlogistiek.

Behalve de Amsterdamse meerderheidsaandeelhouder AAC Capital had ook nog Ronald Lubbers aandelen in Lubbers Logistics. In totaal ging het met medeparticipant Tony Tailford en de directie om een minderheidsbelang van 35%. Voormalig algemeen directeur Ger Engelsman verkocht echter zijn belang in Lubbers Logistics bij zijn vertrek enkele jaren geleden.