Israëlische containerrederij ZIM gaat oorlogsrisico-toeslag heffen

Posted by
Category:

De Israëlische containerrederij ZIM gaat voor vrachten van en naar Israëlische havens een oorlogsrisico-toeslag (‘war risk premium charge’) in rekening brengen. ‘Met het oog op de oorlogssituatie hebben verzekeraars een extra verzekeringspremie voor oorlogsrisico opgelegd voor alle schepen die Israëlische havens aanlopen, die we verplicht zijn te betalen om de dienstverlening van en naar Israël te kunnen blijven onderhouden’, aldus de rederij.

Ook andere containerrederijen melden dat ze de situatie in Israël, waar de regering de staat van oorlog heeft uitgeroepen na de terroristische aanval door Hamas van afgelopen zaterdag, nauwlettend in de gaten houden, maar dat de havens in het land nog volop in bedrijf zijn, containerschepen van en naar de Israëlische havens vooralsnog hun diensten kunnen blijven varen en reguliere containervracht gewoon geboekt kan blijven worden.

Beperkingen

Een uitzondering meldt de Duitse containerrederij Hapag-Lloyd wel voor gevaarlijke lading van en naar Ashdod, Israël’s grootste haven, gelegen halverwege tussen Tel Aviv en de Gazastrook. De havenautoriteiten hebben daar beperkingen voor gevaarlijke lading ingesteld, en daarom accepteert Hapag-Lloyd hiervoor voorlopig geen boekingen meer. Voor verschepingen van en naar de haven van Haifa, noordelijker gelegen, gelden die beperkingen niet.

De haven van Eilat, aan de Rode Zee, is ook gewoon in bedrijf, net als kleinere lokale havens. De haven van Ashkelon, het dichtst bij de Gazastrook, is wel dichtgegaan voor olietankers, meldde de Wall Street Journal. Tankers die zich al in de buurt bevonden, werd opgedragen om op zee te blijven wachten. Een probleem voor Israël, want Ashkelon is de belangrijkste oliehaven van het land. Ook andere maritieme handelsstromen van en naar Israël hebben volgens persbureau al te lijden onder de crisissituatie, ondanks dat de containerrederijen melden dat hun schepen nog gewoon varen.

De containerrederijen benadrukken dat de ontwikkelingen in Israël elkaar snel opvolgen en dat er ook in de dienstverlening op elk moment wijzigingen zouden kunnen komen. ‘Onderbrekingen van de dienstverlening kunnen zich voor gaan doen, op korte termijn, als gevolg van veiligheidsvoorschriften die door de Israëlische autoriteiten worden opgelegd’, aldus ZIM. ‘Zodra dat het geval is, komen we met aanvullende updates.’

Operationele situatie

De operationele situatie in Israël is vooralsnog echter ‘stabiel’, zo laat Hapag-Lloyd weten. ‘Het welzijn van onze collega’s in Israël is onze topprioriteit en op dit moment zijn ze allemaal veilig en wel.’ Ook ZIM, dat zegt dat het in de allereerste plaats met haar gedachten is bij de slachtoffers van de ‘gruwelijke en tragische gebeurtenissen die in Israël plaatsvinden’, noemt het haar ’topprioriteit’ om ‘onze werknemers te ondersteunen en zorg te dragen voor hun veiligheid en beveiliging, met behoud van een niet-aflatende toewijding om aan de behoeften van onze klanten te voldoen en een niet-aflatende focus op strikte operationele normen’.

MSC, dat haar ‘diepste medeleven’ uitspreekt met ‘iedereen die geraakt wordt de vreselijke gebeurtenissen in Israël’, meldde eerder deze week dat het haar kantoren in Israël voorlopig had gesloten, maar dat ‘we dankbaar zijn om te kunnen melden dat ons personeel momenteel in staat is om elders door te werken om de continuïteit van onze operaties en de klantenservice te waarborgen.’

Ook Maersk meldt dat al haar personeel en hun familieleden in Israël veilig en wel zijn en dat ‘we alles doen wat in onze macht ligt om hen in deze tijd te steunen’. Het Deense concern wijst erop dat niet alleen de zeehavens nog in bedrijf zijn, maar dat ook binnenlandse vervoersdiensten, zowel over de weg als het spoor, ‘in en rond het land nog volledig operationeel zijn’.

Sommige airlines hebben wel vluchten van en naar Tel Aviv Airport gecanceld. Maersk zegt contact op te nemen met getroffen luchtvrachtklanten om alternatieve transportmogelijkheden te bespreken. Tel Aviv Airport is nog wel open en in bedrijf, en meerdere airlines waarmee Maersk samenwerkt vliegen er nog steeds op en gebruiken de luchthaven als vrachthub, aldus het Deense transportconcern.