IRU waarschuwt voor ‘demografische tijdbom’, maar Europees chauffeurstekort neemt af
Het wereldwijde tekort aan chauffeurs kan de komende vijf jaar verdubbelen als er niet snel veel jonge chauffeurs worden aangetrokken. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie IRU op basis van hun laatste Driver Shortage Report. Toch is in Europa juist een afname aan vacante posities te zien.
De IRU stelde het rapport op basis van een enquête onder 4700 bedrijven uit 23 landen op, waaronder de Europese Unie, de VS, Rusland en China.
Volgens de IRU is er een risico dat het chauffeurstekort wereldwijd zal stijgen van drie miljoen naar zeven miljoen in 2028. Dat komt met name door vergrijzing en een groeiende vraag naar wegvervoer. De gemiddelde leeftijd van de chauffeurs is op dit moment 47 jaar. De IRU spreekt daarom van een ‘demografische tijdbom’.
Afname
In vergelijking met het vorige rapport van de IRU over chauffeurstekorten, met data uit 2021, is in Europa echter een afname van het tekort zichtbaar. De brancheorganisatie schatte het tekort in heel Europa destijds op 380.000 tot 425.000, ofwel 9,7%.
In de laatste rapportage heeft de IRU het over een Europees tekort van 233.000 chauffeurs op basis van gegevens van de EU, het VK en Noorwegen. Dat zou 7% van het totaal aantal chauffeurs zijn. De IRU schrijft de afname toe aan de dalende vraag naar chauffeurs, ‘voornamelijk als gevolg van inflatie’. De landen buiten Europa kwamen niet voor in het vorige Driver Shortage Report.
School-to-wheel gap
Toch blijft het tekort aanzienlijk, pleit de IRU. De organisatie ziet een oplossing in het verkleinen van de ‘school-to-wheel gap’. In een aantal landen is de minimale leeftijd om vrachtwagenchauffeur te worden 21 jaar, terwijl veel jongeren al op eerdere leeftijd klaar zijn met hun studie en op zoek gaan naar een baan. ‘Een grootse uitdaging’, aldus de IRU.
Ook zijn opleidingen te duur, vindt de IRU. ‘In Frankrijk bijvoorbeeld zijn de gemiddelde kosten om een vrachtwagenrijbewijs en een certificaat van vakbekwaamheid 5.250 euro, meer dan drie keer het minimumloon.’
De IRU haalt ook het percentage vrouwen in de transportsector aan, dat nog altijd marginaal is. In de onderzochte landen is slechts 6% van alle truckers vrouw.