Harbers schort krimpplan Schiphol op na overleg met VS

Posted by
Category:

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) schort zijn plan om het aantal vluchten op Schiphol al volgend zomerseizoen flink te beperken van de huidige 500.000 tot 460.000, voorlopig op. Dat meldt de demissionaire VVD-bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Harbers erkent dat dit ‘een bittere pil is voor de omgeving’, maar hij benadrukt dat ‘het kabinet vasthoudt aan het herstellen van de balans tussen Schiphol en haar leefomgeving’.

Eerder deze maand werd bekend dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta, start- en landingsrechten op Schiphol zullen verliezen door de gedwongen krimp van Schiphol. Het Amerikaanse JetBlue zou zelfs helemaal niet meer mogen vliegen op Nederland. Ook vrachtmaatschappijen worden door de maatregel benadeeld.

De Amerikaanse ministerie van Transport kondigde daarop tegenmaatregelen aan, die de vluchten van KLM en Martinair Cargo zwaar zouden kunnen treffen. Maandag overlegden het Amerikaanse ministerie van Transport, de Europese Commissie en de Nederlandse overheid in Brussel over de kwestie. Als resultaat van dat gesprek heeft Harbers nu van zijn eerdere besluit afgezien. Volgens analisten kiest hij er nu voor om het oordeel van Brussel af te wachten over de eerdere aanvraag van de Nederlandse regering om via een zogeheten ‘balanced approach-procedure’ het aantal vliegbewegingen op Schiphol te reduceren naar 440.000.