Hapag-Lloyd vervoerde meer containers, maar lagere tarieven bederven de pret

Posted by
Category:

Hapag-Lloyd heeft in het derde kwartaal van dit jaar bijna 5% meer containers vervoerd dan in het kwartaal ervoor, maar door de dalende prijzen van het containervervoer hield de Duitse containerrederij onder de streep toch aanzienlijk minder winst over.

Hapag-Lloyd toont zich verheugd over het volumeherstel – dat zorgde ervoor dat gemeten over de eerste negen maanden toch weer bijna evenveel containers vervoerd werden als in dezelfde periode vorig jaar – maar het Duitse scheepvaartbedrijf constateert dat de tarieven sterk zijn teruggelopen.

Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar was het gemiddelde tarief per teu wereldwijd 2938 dollar, dit jaar was dat over dezelfde periode nog maar 1604 dollar. In het derde kwartaal was het verschil voor de containerrederij nog dramatischer: vorig jaar was het gemiddelde containertarief wereldwijd in dat kwartaal (normaliter het hoogseizoen) 3106 dollar per teu, dit jaar slonk dat tot 1312 dollar per teu.

Omzet

De omzet van de lijnvaartactiviteiten van Hapag-Lloyd liep gerekend over de eerste negen maanden door de tegenvallende inkomsten terug naar 15,3 miljard dollar, zowat een halvering in vergelijking met de 28,4 miljard van dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal was er zelfs meer dan een halvering van de omzet: van 9,8 naar 4,4 miljard dollar.

De slotsom voor Hapag-Lloyd was dat de winst over de eerste negen maanden omlaag dook van 14,6 miljard naar 3,4 miljard dollar. In het derde kwartaal bleef van de winst van vorig jaar, die toen nog 5,2 miljard dollar bedroeg, nu nog maar 293 miljoen dollar over.

Rolf Habben Jansen, ceo van de Duitse containerrederij, stelt dat Hapag-Lloyd in antwoord op de winstdaling ‘nog harder werkt om onze uitgaven terug te dringen’, waarbij onder meer ‘aanpassingen aan ons netwerk’ worden gemaakt. ‘Niettemin kunnen we, als de spottarieven zich niet herstellen, nog geconfronteerd worden met een aantal uitdagende kwartalen in deze onder druk staande marktomstandigheden,’ aldus Habben Jansen.