Hapag-Lloyd geïnteresseerd in te koop gezet HMM

Posted by
Category:

De Duitse containerrederij Hapag-Lloyd heeft belangstelling getoond om concurrent HMM over te nemen. Staatsbedrijf HMM, voorheen bekend als Hyundai Merchant Marine, werd enkele weken geleden door de Zuid-Koreaanse overheid in de etalage gezet.

Hapag-Lloyd heeft de verkoopprospectus van HMM opgevraagd bij Samsung Securities, het bedrijf dat de verkoop van de Zuid-Koreaanse containerrederij in goede banen moet leiden, zo is door de Zuid-Koreaanse zakenpers gemeld op basis van bronnen uit de bankenwereld. Hapag-Lloyd zelf bevestigde vervolgens, tussen de regels door, haar belangstelling door tegenover het Britse maritieme medium The Loadstar te verklaren dat Hapag-Lloyd ‘altijd mogelijkheden onderzoekt’ om uit te breiden en ‘in dat verband ook verkent of investeren in andere lijnvaartbedrijven een nog sterkere speler in de wereldwijde scheepvaarsector zou kunnen opleveren’.

Of de Duitse containerrederij na bestudering van de verkoopprospectus HMM inderdaad brood ziet in een overname van de Zuid-Koreaanse concurrent kan snel duidelijk worden, want de deadline voor kandidaatkopers om zich aan te melden, sluit vandaag (maandag 21 augustus).

Hanjin

Eind juli werd bekend dat de staatsbanken Korea Development Bank (KDB) en Korea Ocean Business Corp (KOBC) een belang van in totaal 57,87% in HMM in de verkoop deden. De Zuid-Koreaanse staat is de grote mecenas van de containerrederij sinds 2016. Destijds was kort tevoren de andere grote containerrederij van het land, Hanjin, failliet gegaan en schoot de overheid HMM te hulp om te verhinderen dat ook die kopje onder zou kunnen gaan.

Zuid-Korea vindt het nu een uitgelezen moment om HMM van de hand te doen omdat de rederij net als alle andere grote containerrederijen tijdens de coronapandemie recordwinsten heeft geboekt en nu veel waard is. Het zakenmedium BusinessKorea schat dat met de transactie omgerekend zo’n 3,4 miljard euro gemoeid zal zijn.

Voordat bekend werd dat Hapag-Lloyd belangstelling heeft voor HMM, hadden zich alleen Zuid-Koreaanse partijen gemeld bij Samsung Securities. Daaronder Harim, een groot voedselconcern dat gespecialiseerd is in kippenvlees maar dat via dochteronderneming Pan Ocean tevens al veel in de melk te brokkelen heeft in de (bulk-)scheepvaart. Ook kledingexporteur Global Sae-A en de logistieke bedrijven LX Group en Dongwon maakten hun belangstelling in HMM kenbaar.

SM Group, een kleinere Zuid-Koreaanse containerrederij die met een deel van de voormalige Hanjin-vloot vaart, was de eerste partij die interesse toonde toen HMM enkele weken geleden in de etalage werd gezet. De 72-jarige voorzitter van de SM Group zei in de Zuid-Koreaanse pers het als zijn laatste missie te zien om ervoor te zorgen dat HMM in Zuid-Koreaanse handen blijft. Analisten hebben reeds hun twijfels uitgesproken of Zuid-Korea het Duitse Hapag-Lloyd als een geschikte koper zal zien.

Uit de race

Business-Korea meldt evenwel dat in de wandelgangen te beluisteren valt dat SM Group al uit de race om HMM dreigt te stappen. Het Zuid-Koreaanse zakenmedium citeert anonieme bronnen uit de Zuid-Koreaanse scheepvaartwereld die stellen dat chauvinistische sentimenten een deal met een buitenlandse partij zeker lastig maken en dat ‘in tijden van oorlog nationale scheepvaartbedrijven een rol hebben’, maar anderzijds beamen diezelfde bronnen dat er wettelijk niets in de weg staat van een overname door een buitenlands bedrijf.

Volgens het Zuid-Koreaanse zakenmedium is er in het land inmiddels ‘bezorgdheid’ dat bij het verkoopproces uiteindelijk toch een ‘adequate financiële sterkte’ van de kopende partij de doorslag gaat geven en niet de nationale sentimenten. De Korea Times schreef zondag dat er zorgen zijn over het ‘gebrek aan grote bedrijven’ dat belangstelling voor HMM heeft getoond.

Aan financiële middelen is bij Hapag-Lloyd in elk geval geen gebrek: de Duitse containerrederij boekte vorig jaar een recordwinst van een kleine 20 miljard euro. Als de Duitse rederij erin zou slagen om HMM op te slokken, dan zou ze haar teu-capaciteit uitbreiden tot circa 2,6 miljoen teu en daarmee haar positie als vijfde grootste containerrederij ter wereld verstevigen. Cosco, nummer vier met 2,9 miljoen teu, zou de Duitsers nog wel steeds voor blijven. Hapag-Lloyd heeft momenteel een kleine 1,8 miljoen teu capaciteit en is daarmee al wat groter dan concurrenten ONE en Evergreen. HMM is de nummer acht op de wereldranglijst, met 800.000 teu capaciteit.