Geen grote renaissance spottarieven zeecontainers, contractprijzen weer omlaag

Posted by
Category:

De algemene tarievenverhoging die verschillende containerrederijen met ingang van november wilden doorvoeren, lijkt in de markt slechts een bescheiden effect te hebben gesorteerd. De tarievenbarometers van Drewry en Freightos berekenden afgelopen week een gemiddeld spottarief van respectievelijk 1048 dollar en 1249 dollar per veertigvoets container tussen China en Noord-Europa, wat wel een stijging betekende ten opzichte van de tarieven in de laatste week van oktober (respectievelijk 1004 en 1055 dollar), maar toch niet in de buurt kwam van de circa 1800 dollar waarop rederijen hadden aangestuurd.

Een andere toonaangevende tarievenbarometer, de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) had in de laatste week van oktober al een aardige opleving te zien gegeven, toen het gemiddeld tarief voor een twintigvoeter van Shanghai naar Europa opveerde van 581 naar 769 dollar, maar afgelopen week zette die stijging zich niet door en ging het alweer licht terug naar 756 dollar.

Tegenvallende cijfers

Drewry spreekt de verwachting uit de spottarieven de komende weken rond hetzelfde niveau blijven hangen. Bij de presentatie van de (tegenvallende) kwartaalcijfers van Maersk wees topman Vincent Clerc van het Deense concern ook op de grote druk op de containertarieven van de laatste tijd. Tegenover het maritieme medium ShippingWatch waarschuwde Clerc zelfs op het risico dat er nog een ‘prijzenoorlog’ tussen de grote containerrederijen gaat uitbreken. Zijn vakgenoot Rolf Habben Jansen van Hapag-Lloyd stelde eerder evenwel al, dat de tarieven echt niet meer lager kunnen omdat er nu al onder de kostprijs wordt gevaren.

Waarschuwingen voor ‘prijzenoorlogen’ zijn er wel vaker, maar iedereen in de branche is het er in ieder geval over eens dat de druk op de prijzen enorm is, een probleem waaraan de containerrederijen zelf hebben bijgedragen door heel veel nieuwbouwschepen te bestellen en zo de overcapaciteit verder te laten oplopen.

Valse hoop

Dataplatform Xeneta, dat een maand geleden nog meldde dat de contracttarieven in de containerlijnvaart in september 0,2% waren gestegen en daarom toen reden tot enig optimisme zag, meldt nu dat dit ‘valse hoop blijkt te zijn geweest’. De gemiddelde contractprijzen in de sector blijken in oktober met 2,6% te zijn gedaald.

Maersk’s Clerc heeft de hoop uitgesproken dat de spottarieven in de komende maanden toch nog wat opkrabbelen omdat nieuwe contractonderhandelingen met de verladers anders een zware dobber voor de rederijen kunnen worden.