Fremantle Highway inderdaad naar de Eemshaven gesleept

Posted by
Category:

Het vrachtschip Fremantle Highway wordt naar de Eemshaven in Groningen gesleept. Na overleg met alle betrokken partijen heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat dat besloten, meldt Rijkswaterstaat (RWS). Op dit moment ligt het schip 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland en het vertrek is donderdagochtend voorzien.

Volgens RWS is de Groningse haven de meest geschikte plek vanwege de korte afstand (64 kilometer), verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten om het schip te bergen. “Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s beperkt.”

Wanneer het schip vertrekt en aankomt is “sterk afhankelijk van weer, stroming en getij”. De situatie aan boord is stabiel, aldus RWS. Het grootste deel van het schip is geïnspecteerd en er zouden geen aanwijzingen zijn dat er nog brand is. Experts aan boord zullen tijdens de sleepreis het schip constant monitoren. De Fremantle wordt begeleid door de Guardian van de kustwacht en oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat.

Woensdagavond was al duidelijk dat het schip geregistreerd was in het havenschema van de Eemshaven. Volgens het vertrek- en aankomstschema van Groningen Seaports, waar de haven onder valt, zou het schip donderdag om 13.00 uur in de haven aankomen. Maar Rijkswaterstaat liet toen nog weten dat er geen besluit was genomen.

Op het vrachtschip brak In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli brand uit toen het vlakbij Waddeneiland Ameland lag. Het schip vervoerde duizenden auto’s, waarvan een deel bestond uit elektrische voertuigen. Bij de brand vielen een dode en meerdere gewonden. Aan boord van het schip waren in totaal 23 mensen, 22 van hen hadden de Indiase nationaliteit.