‘Fredriksen neemt supertankers Euronav over’

Posted by
Category:

Witte rook is er nog niet, maar de Noorse scheepvaarttycoon John Fredriksen en de Belgische ondernemersfamilie Saverys staan volgens internationale mediaberichten op het punt om een deal te sluiten en een punt te zetten achter hun strijd om de macht bij de Belgische tankerrederij Euronav.

Hoofdpunt van de naderende overeenkomst is dat Fredriksen een groot deel van de ruim veertig very large crude carriers (vlcc’s) van Euronav overneemt, zo wist de Noorse maritieme website Tradewinds te melden. Een aantal de ruim twintig suezmax-tankers van de Belgische tankerrederij zou eveneens in handen komen van de 79-jarige Noorse miljardair.

Fredriksen ontketende vorig jaar zomer een maritieme soap door het plan te presenteren om zijn eigen Noorse tankerrederij Frontline te laten fuseren met Euronav. De Belgische gebroeders Saverys, familie van de oorspronkelijke oprichters van de Belgische rederij, begonnen zich destijds meteen fel te verzetten tegen de fusieplannen. De Saverys-broers zagen Fredriksen en zijn Frontline als exponenten van de ouderwetse, op fossiele brandstoffen gebaseerde tankerscheepvaart, terwijl ze zelf juist ambities hadden om van Euronav een voorloper te maken op het gebied van verduurzaming.

De fusieplannen werden begin dit jaar afgeblazen, maar dat betekende niet dat de gebroeders Saverys het dossier konden sluiten. Fredriksen trok zijn portemonnee en wist beetje bij beetje steeds meer aandelen in Euronav te kopen, waarmee hij zijn belang in de Belgische rederij wist uit te breiden tot 28,48%, meer dan het kwart dat de familie Saverys in handen heeft.

Fredriksen lijkt nu alsnog een flink aantal Euronav-schepen onder zijn hoede te kunnen gaan nemen, al stelde de Belgische krant Gazet van Antwerpen dat de deal ook goed nieuws zou kunnen zijn voor Alexander Saverys omdat die nu wellicht ‘zijn groene dromen voor Euronav’ in vervulling kan laten gaan.