Frederiksen trekt terug uit Euronav, maar krijgt deel vloot in handen

Posted by
Category:

Het Belgische CMB van de familie Saverys en Frontline van John Frederiksen begraven de strijdbijl in hun strijd om de tankerrederij Euronav. Frederiksen verkoopt zijn belang in Euronav aan CMB en krijgt in ruil daarvoor 24 van diens supertankers in handen.

CMB legt iets meer dan een miljard dollar op tafel voor het belang van 26,12% in het beursgenoteerde Euronav, dat Frontline in handen heeft. Dat is 18,43 dollar per aandeel. Daarmee komt het belang boven de drempel van 30%, waarbij CMB een openbaar bod moet uitbrengen op alle aandelen.

Andere aandeelhouders krijgen daarom ook de kans hun stukken tegen 18,43 dollar te verkopen. CMB is overigens niet van plan Euronav in Brussel en New York van de beurs te halen en zal daarom geen uitkoopbod uitbrengen.

Frontline betaalt 2,35 miljard dollar voor 24 very large crude carriers, olietankers met ruim 300.000 ton draagvermogen, bijna honderd miljoen per stuk dus. Dat is iets meer dan een derde van de totale vloot, die 64 tankers omvat. De huidige vloot van Frontline omvat ruim zestig tankers, waarvan meer dan twintig vlcc’s, het grootste type.

Arbitrageprocedure

Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is dat Euronav een lopende arbitrageprocedure tegen Frontline stopzet. De laatste was uit een eerder bereikte overeenkomst gestapt en CMB meende recht te hebben op schadevergoeding. Nu is overeengekomen dat er over en weer geen vergoedingen worden betaald. Daarmee komt er een eind aan de strijd om de zeggenschap over de rederij, die ruim anderhalf jaar heeft geduurd.

CMB wil de resterende vloot van Euronav diversifiëren naar verschillende andere scheepvaartsegmenten om de afhankelijkheid van transport van ruwe olie te verminderen. Dit betekent niet het volledig verlaten van de tankeractiviteiten, maar wel een geleidelijke afbouw van het aandeel van de inkomsten uit het transport van ruwe olie door verschillende types van scheepvaartactiva toe te voegen aan de activiteiten. CMB wil hiervoor schepen met een lage koolstofuitstoot, schepen aangedreven door waterstof en ammoniak inzetten.