Feest is voorbij, ONE moet 97% van megawinst inleveren
De Japanse containerrederij ONE heeft aan het afgelopen tweede kwartaal nog maar een kruimel overgehouden vergeleken met de recordresultaten van een jaar geleden. Er werd een winst van 187 miljoen dollar in de boeken bijgeschreven, 97% minder dan de 5,5 miljard dollar van dezelfde periode vorig jaar.
Over het eerste halfjaar (het economische jaar begint in Japan op 1 april) kwam de winst voor ONE uit op 700 miljoen dollar, waar dezelfde tijdspanne vorig jaar nog een winst van ruim 11 miljard dollar had opgeleverd. De bekende problemen waarmee de containerlijnvaart te kampen heeft – overcapaciteit in de markt door de oplevering van veel grote nieuwe schepen, een tegenvallend vrachtaanbod en lage tarieven – bleken ook voor de Japanse containerrederij te gortig.
Ook in de tweede jaarhelft zal de vrachtmarkt zwak blijven, zo voorziet ONE, maar de rederij zal de pijn proberen te verzachten door de schepen ‘zo efficiënt mogelijk in te zetten’ en rekent in de loop der maanden toch op een ‘geleidelijk herstel’.
ONE verwacht daardoor over het volle jaar rode cijfers te kunnen blijven ontlopen en rekent erop dat de winst over het hele jaar uit gaat komen op 851 miljoen dollar, een val van 94% in vergelijking met de bijna 15 miljard dollar winst van 2022.
Blank sailings
De door de rederij genoemde ‘efficiënte inzet’ van schepen bestaat vooral uit ‘flexibele blank sailings’, het juist minder inzetten van schepen dus. Nieuwbouwschepen komen daarbij volgens ONE wel van pas om de inzet van tonnage op de verschillende vaargebieden te ‘optimaliseren’. Zo heeft de Japanse rederij inmiddels twee schepen uit een serie van zes nieuwe 24.000 teu-reuzen in gebruik genomen op de Azië-Europa-trade.
Van allerlei kanten wordt de afgelopen dagen gewaarschuwd voor de enorme overcapaciteit aan scheepsruimte waarmee de internationale containerlijnvaart nu en de komende jaren door hun eigen kooplust te kampen heeft. De Deense analist Sea-Intelligence verwacht dat de balans tussen vraag en aanbod van containerscheepscapaciteit op zijn vroegst in 2028 zal zijn hersteld, met een grote kans dat dit zelfs pas na 2030 zal gebeuren.
Ook de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s en de Britse bank HSBC hebben hun zorgen geuit over de overcapaciteit in de containervaart, al toont de laatste zich wat optimistischer dan Sea-Intelligence door een herstelde marktbalans te voorspellen in 2026.