FedEx biedt vrachtvliegers vertrekpremie van kwart miljoen

Posted by
Category:

De Amerikaanse pakketgigant FedEx biedt een bedrag van een kwart miljoen dollar aan iedere vrachtvlieger die tot 1 december van dit jaar wil vertrekken voor een nieuwe baan bij de regionale luchtvaartmaatschappij PSA Airlines en partner American Airlines.

Met de bonus wil de grootste vrachtmaatschappij van de wereld in snel tempo het overbodige reservoir aan vrachtvliegers lozen. FedEx is bezig de omvangrijke en dure vrachtvloot te saneren onder druk van tegenvallende volumes en omzet. Uit kostenoverwegingen wordt derhalve een deel van het luchtvervoer binnen de VS naar het goedkopere wegvervoer verhuist en gaat een deel van de oude vrachtvloot (MD11F’s) naar de sloop.

Deze reorganisatie betekent dat FedEx zit met een surplus aan vrachtpiloten. Volgens vice-president ‘flight operations’, Pat DiMento van FedEx zit er ook geen snelle verbetering van de markt in. Daarom moet het mes in het pilotenbestand.

Hoeveel piloten FedEx zo wil afstoten is onbekend. Het is ook niet zeker of de vliegers zich zo laten wegsturen. Eerder dit jaar wees een meerderheid van de vrachtpiloten van FedEx nog een loonakkoord met een salarisverhoging van 30% af.