Expeditors ziet tarieven onder prijspeil van voor de coronacrisis zakken

Posted by
Category:

De Amerikaanse expediteur Expeditors zag de omzet in het derde kwartaal halveren naar 2,2 miljard dollar, terwijl het bedrijfsresultaat zelfs met 60% kromp naar 216 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op iets meer dan 70 miljoen dollar.

De teleurstellende cijfers schrijft de expeditie-gigant uit Seattle grotendeels toe aan de scherp dalende luchtvracht-en containertarieven, die zijn volgens topman Jeffrey Musser onder het niveau van het pre-coronajaar 2019 gezakt.

Zeevrachtvolume daalt met 15%

Daarnaast was de vraag naar capaciteit in het lucht-en zeevervoer tussen juli en september van dit jaar ronduit zwak. Zo daalde het verkochte volume in de containervaart met 15% en bleef de vraag in de luchtvracht daar met -14% niet veel bij achter, laten de kwartaalcijfers van expeditors zien.

Verder wijst Expeditors erop dat veel verladers niet honkvast zijn en vervoersstromen verhuisden van het relatief dure luchtvracht naar het goedkopere zeevracht-segment. Daarnaast verstuurden ladingaanbieders aanzienlijk kleinere volumes. Dat alles leidde ook tot aanzienlijk lagere inkomsten voor Expeditors. Ook in de douane-expeditie had de Amerikaanse expediteur naar eigen zeggen last van dalende transacties.