‘Europees afvalakkoord goed nieuws voor de scheepvaart’

Posted by
Category:

Het akkoord tussen het Europees Parlement en de Europese Raad over strenge regels voor het exporteren van Europees afval naar armere landen, is volgens de Deense redersvereniging Danish Shipping goed nieuws voor de scheepvaartsector. De vereniging verwacht dat het dankzij het akkoord makkelijker wordt om oude schepen te laten slopen buiten de EU.

De komst van duidelijke regelgeving zal het slopen van schepen bij sloopbedrijven buiten de EU volgens Danish Shipping niet bemoeilijken, maar juist ‘de deur openen naar verantwoorde recycling van schepen met EU-vlag buiten de EU en de OECD’.

Sloopfaciliteiten in verre landen die aan de EU-regels weten te voldoen, zullen straks officiële goedkeuring van de EU kunnen krijgen, aldus de redersvereniging. ‘Dat zal de kwaliteit van faciliteiten voor scheeps-recycling over ter wereld omhoog brengen.’

Rederijen lieten hun afgedankte vaartuigen altijd bij voorkeur slopen op locaties in Azië omdat de kosten daar het laagst zijn, maar door de jaren heen groeide de kritiek op de onveilige werkomstandigheden en karige milieuregels op de Aziatische sloopstranden. Brussel stond in theorie niet meer toe dat schepen op zulke plekken aan hun einde kwamen, maar in de praktijk belandden vaartuigen er via via vaak nog wel.

Volgens Danish Shipping zal de sector ‘de komende jaren een groeiend aantal schepen’ af gaan schrijven en is met het oog daarop ‘goed nieuws voor alle partijen’ dat de Europese afvaldeal nu op tafel ligt.